Syskons sorg

"Våra syskon finns med oss, bara en tanke ifrån..."

Med förlusten av ett syskon förändras hela ens liv. Syskonet var kanske den person som vi växte upp och delade hela vår barndom med, och kanske även en del av vårt vuxenliv.

Syskonet var kanske den enda som delade de där minnena, upplevelserna och familjerelationerna med oss och som förstod sådant inga vänner eller föräldrar kunde förstå. Genom förlusten av vårt syskon kan känslan komma att vi också förlorat en stor del av vår framtid. Det är mycket vi tänkt och drömt om att få göra tillsammans men som nu inte blir av...


Att förlora ett syskon är större och mer mångfasetterat än vad många vuxna tycks tro. Allt förändras - familjen, vardagen, tankarna...


Det kan finnas föräldrar som tror att vi barn inte sörjer för att vi kanske inte gråter eller pratar om vårt döda syskon. Alla sörjer – men uttrycken för sorgen visar sig på olika sätt.

Tyvärr kommer ofta syskonens sorg i bakgrunden. Ibland för att föräldrarna har det så tungt med sin egen sorg och inte tänker på syskonens sorg men ibland är det vi själva som intuitivt inte vill belasta våra föräldrar med ännu mera sorg.

Under tonårstiden är det många gånger ännu svårare att förlora ett syskon. Vi tar ofta på oss ett alldeles för stort ansvar när våra föräldrar är mitt uppe i sorgen.

Vi ser hur ledsna våra föräldrar är och vill inte belasta dem med vår egen sorg också. Många av oss har säkert erfarit hur människor går via oss för att höra hur mamma eller pappa mår utan att fråga hur vi själva mår.


Våra vänner kan ha svårt att förstå varför vi inte orkar eller vill göra sådant vi tyckte var roligt tidigare. Vi känner ett stort behov av att få prata och berätta om vårt syskon men får känslan av att ingen orkar lyssna...


Att träffa och göra saker tillsammans med andra syskon i sorg kan vara en befriande känsla. Då kan vi vara de vi är, där vi är! Här förstår vi varandra och i gemenskapen av att dela det svåra och ofattbara kan vi få styrka att kämpa vidare.

Våra syskon finns med oss, bara en tanke ifrån...

Vi använder oss av cookies ("kakor") vilket tillåter oss att bättre förstå och leverera sidans innehåll till dig. Genom att fortsätta godkänner du vår policy. Klicka för att läsa mer.