Råd till vänner och kollegor

Kollega, vän och framför allt medmänniska

Våga se på den som förlorat barn eller syskon, våga möta blicken med den som drabbats av sorg. Ord är svåra att finna, men en klapp på handen och en kram betyder mycket. Medkänsla känns bra för den som drabbats av sorg. Det kan vara ett kort på posten och ett sms om att du tänker på personen. En enkel hälsning gör mycket, men ingen kan ta bort sorgen.

Kollega

Arbetsplatsen kan fungera som ett andningshål, den plats i den drabbades liv som ser ut som tidigare. Många känner att det blir en vila från sorgen att en del av vardagen fungerar som vanligt. Det är bra om arbetsgivaren berättar för arbetskamraterna vad som hänt. Vi är olika som individer, en del sörjande vill prata om det som hänt medan andra är tysta. Försök vara lyhörd och se vad personen vill och respektera den sörjande. Sorg förändrar våra liv.

Vän

Det är svårt att se en vän som lider, du kan aldrig ta bort sorgen. Du kan vara lyssnaren, kramaren, städaren, barnvakten och den som lagar mat om det behövs. Fråga om det finns andra praktiska saker den drabbade behöver hjälp med. Den drabbade har alla känslor som ilska, irritation samt gråt. Känslorna kan vara svåra att hantera som vän, den sörjande har känslornas hela register som kan vara svåra som vän att höraoch se. Ta det inte personligt utan kom igen en annan dag och tänk på att den sörjande orkar inte ringa själv det behöver du göra.

Medmänniska

Sorgen är livslång, den förändras under tid men tiden läker inte sår. Tiden lägger plåster som mildrar. Sorgen går i vågor, första tiden som kan vara åratal går upp och ner. För att orka blir det paus och skrattet lägger balsam på själens sår som ger nya krafter till att hantera sorgen.

Förvänta dig inte tack från din vän. Med tiden när den sörjande kan ta in andra tankar än sin sorg kan det komma ett tack.

Vi använder oss av cookies ("kakor") vilket tillåter oss att bättre förstå och leverera sidans innehåll till dig. Genom att fortsätta godkänner du vår policy. Klicka för att läsa mer.