Månadskrönika
Publicerad den 01 april 2020
april 2020
Att skriva en månadskrönika för april månad utan att nämna Coronavirus infektionen är nog närmast omöjligt. En pandemi som fått världen att stanna upp, göra halt. Länder stänger sina gränser, ekonomin kapsejsar, EM, VM och OS ställs in. Människor sätts i karantän, äldre människor ska inte gå ut och blanda sig med andra. Ja, listan kan göras lång.
 
Många verksamheter har drabbats. Även VSFB. Helgen i april blev inställd liksom många aktiviteter lokalt inom VSFB. Vad gäller Göteborg ska man helst inte åka dit då det liksom Stockholm räknas som storstadsregion.
 
Det som för mig är lite förvånande är att vi som människor och länder är så oförberedda. Pandemier har funnits upprepat i historien. Kanske till och med kan bli vanligare om nu klimatet blir varmare. För att ta lite historia så är nog Digerdöden, även kallad pesten, mest känd. Orsakad av en bakterie och inte virus. Ur historiska källor framkommer att Sverige hade runt 750 000 invånare på 1340 talet. Av dessa dog minst 250 000. Sedan kom pesten tillbaka några gånger och tog ytterligare liv. Det tog Sverige 300 år att hämta sig. Mer närliggande pandemier är Spanska sjukan som härjade 1918. 50-100 miljoner människor dog, varav 35 000 i Sverige. Nästan alla som dog var under 45 år. 1957 kom Asiaten, 5 miljoner beräknas ha dött. Sedan kom Hongkong 1968 som fortsätter komma tillbaka varje år. En influensa som tar 1000 liv årligen i Sverige, mest äldre. Vi minns väl alla också Svininfluensan 2009. Med den här vetskapen borde vi kanske varit mer förberedda. Spanska sjukan är väl den som kommer närmast Corona pandemin i spridning.
 
Jag har jobbat inom sjukvården i många år och under alla år har jag funderat över, ännu mer efter att min yngsta dotter dog, varför vi så sällan talar om att varje år så dör minst 400 000 människor i världen, stor andel barn, i malaria. År 2015 dog i snitt varje dag 367 människor i mässlingen, de flesta barn under 5 år. Dessa länder där detta händer får också Corona virusinfektionen – resultatet av det vågar jag inte ens tänka mig. Att förlora en anhörig är en stor sorg. Att förlora ett älskat barn är, vilket vi alla så väl vet, en ren katastrof. Att ett barn dör före sina föräldrar ingår inte i de förväntningar som finns på livet. Så oavsett hur många barn som dör i världen så är ändå sorgen och saknaden efter sitt eget barn förstås den känsla som ligger var och en av oss närmast. Men jag hoppas och tror att vi som förlorat barn vet och förstår att där ute i världen finns det många som liksom vi känner en oerhörd saknad.

Till skillnad mot tidigare pandemier har vi denna gång kunskapsförakt, sociala medier och ett stort antal självutnämnda experter. En massa rykten sprids liksom konspirationsteorier. Det blir förvirrat och skapar en stor oro som kan bli förödande.

På jobbet ser jag på nära håll denna oro. Träffar en hel del ungdomar i 13-16 års åldern. Av dessa har jag nu lärt mig ett nytt ord; influencers. Personer som kan ha flera 100 000 följare på sociala medier. De för ut sina personliga åsikter på nätet som sedan sprids vidare av andra. Vi som är äldre har förhoppningsvis en viss motståndskraft mot rykten. Frågan är om de som är unga har det, jag är lite tveksam. Många av de ungdomar jag träffat är stressade, ångestfyllda och saknar tillit – och de flesta läser och hämtar all information på nätet - tittar i sina telefoner närmast konstant. Många av de jag pratat med går inte till skolan i nuläget eller går bara enstaka dagar. Det här är en anledning till att jag skriver dessa rader. Vi behöver tänka på ungdomarna i de här känsliga åldrarna. Ett sätt är att engagera sig och prata om vad de hittar och läser på nätet. Visar intresse helt enkelt. Själv kändes det i början som om vi lever i parallella världar.

För att avsluta med lite mer positiva rader så vet vi, även det rent historiskt, att pandemin kommer att försvinna och vi kommer att kunna resa igen, ha möten och sammankomster som vanligt. Ekonomin kommer att hämta sig förhoppningsvis också alla jobb.
 
VSFBs Ordförande
Ulf Samuelsson
 
Tidigare 
Publicerad den 01 mars 2020
Mars 2020
Att fånga ljuset i mörkret!

Sedan flera år tillbaka har vi tjugo (20) par bjudits in till en heldags aktivitet med i första hand en Boule tävling i Kungsbacka Bouleklubb på senhösten.

Dagen börjar med ett välkomnande samt lottning. Man drar en namnlott och får en partner som man har som lagkamrat i bouleturneringen under dagen.
Boule, eller pe´tanque som sporten kallas i ursprungslandet Frankrike, kan alla spela. Ung som gammal, erfaren som oerfaren. Oftast spelar man på en grusplan men även andra underlag kan fungera. Varje lag (vi spelar dubbel eller i par) har 6 st stålklot. Spelet börjar med att ett litet träklot som kallas lillen, kastas ut på spelplanen. Stålkloten ska sedan kastas så nära lillen som möjligt. De klot som är närmast lillen ger poäng. Först till 13 vinner. Spelet är alltså ett precisionsspel men också ett spel med mycket strategiskt tänk.

Under dagen spelas gruppspel och de fyra bästa lagen går till slutspel med semifinaler och final.

Mellan matcherna äts och dricks det lite gott till glada tillrop. Själva tävlingsmomentet gör också något med människor då de flesta vill vara vinnare. När segrarna är korade avslutas dagen på restaurangbesök. Denna dag är mycket uppskattad med mycket skratt och glädje.

I augusti 2013 dog vår son, just fyllda 18 år, ifrån oss efter ett par dagars sjukdom.

Helt ofattbart. Omöjligt att ta in. Chock och mörker. Livslust och all glädje borta. Att försöka hantera det liv som blev, kändes omöjligt.

Vi kunde inte ens känna glädje när äldsta dottern berättade att vi skulle få vårt första barnbarn. Hösten var förfärlig! Så kommer inbjudan till bouledagen. Vi hade absolut ingen lust eller ork att vara med. Vi tillät inte oss själva att känna glädje, inte ens äta god mat, så vi meddelade vårt beslut. Flera av de andra paren ringde eller besökte oss och på något sätt lyckades de att övertyga oss om att åtminstone vara med på boulespelet under dagen.

Lördagen kom och vi åkte till Kungsbacka boulehall med mycket blandade känslor. Det blev ett känslosamt möte med dem alla. De hade också ett stort behov av att träffa oss, förstod vi.

Jag fick en lagkamrat som inte bara var duktig boulespelare utan också en väldigt duktig pratkompis. Hon hade tidigare i livet ”tränat sig i sorg” då en mycket nära vän till henne gått bort.

Mitt spel gick så där men min partner lyfte oss. I vår sista gruppspelsmatch, i ett omöjligt läge, gjorde jag det omöjliga. Mitt helt perfekta kast slog bort motståndarkloten och lade sig så perfekt att vi fick flera poäng och matchvinst!

En fullständig glädjeexplosion gick genom hela min kropp och jag gjorde ett glädjevrål. Jag blev helt överraskad då jag levde i tron att jag aldrig mer skulle kunna känna glädje. Kanske fanns ett uppdämt behov men det var en fantastisk känsla!

Jag har många gånger tänkt på detta lyckokast och vad det gjorde med mig. Det gav mig hopp då jag visste att jag kunde känna både lycka och glädje igen.

Att vi sedan förlorade finalen hade ingen betydelse då jag gjort storvinsten att få skratta och glädjas igen.

Det lättaste är att säga nej, till allt! Då behöver man inte utsätta sig för någon risk, vare sig misslyckande eller något som kan vara lite, lite positivt. Men våga säga ja till det nya livet, livet som vi inte valde, men det liv som blev. Nu lever jag och försöker verkligen leva livet fullt ut och ta vara på varje dag och göra saker som jag och min familj mår bra av.

Even Magnusson
PS. Till pappagruppen: Jag säger aldrig nej till en boulematch. DS
 
Publicerad den 04 februari 2020
Februari 2020
Februari årets kortaste månad som i år är en dag längre med skottår.

I den gamla bondepraktikan står det att man ska hålla sig varm för att behålla sin sundhet/friskhet. Man ska akta sig för frosseri, äta sur mat med vin och ättika. Den tisdag som i Fastlagsveckan falla, skall man betrakta som alla fromma änglars dag. Det sägs att om istapparna är långa under fastlagsnatten blir linet långt. Kanhända att allt inte är med sanningen överensstämmande, den första utgåvan är från Tyskland 1508 och den blev populär under 1800-talet och utkom i 50 upplagor. Många emigranter hade med sig Bibeln, katekesen, psalmboken och bondepraktikan i kofferten till Amerika. I boken Utvandrarna av Vilhelm Moberg beskriver han sorgen på ett fint sätt när Karl-Oskar och Kristinas dotter föräter sig på dopgröten och dör. Kristina känner att flytten är nödvändig för att undkomma svälten och det är rörande att läsa om när Karl-Oskar har packat ner döda barnets skor i amerikakofferten. På det sättet fick även hon följa med familjen till nya landet.

Månaden februari är för mig en lycklig månad, min sistfödda dotters födelsemånad och lediga dagar med sportlov med min egen fyrklöver av döttrar och sedermera med ett gäng barnbarn glatt åkande med spark. Ofta är februari en vintermånad. Ljuset blir påtagligare på morgnar och kvällar och sjöarnas isbelagda vatten visar det första vårtecknet när isen ändrar karaktär. Den första blåsippan som jag varit med om att hitta var på min yngsta dotters födelsedag den 6 februari 1990, då hon fyllde fem år. 2005 blev februari den olyckligaste månaden när vi begravde vår Cajsa, ett minne som är näst intill outhärdligt. För att överleva har jag dock valt att fortfarande tycka om februari som den lyckliga månaden med hopp inför årets glädjeämnen.

Med förhoppning om att februari ska bli en bra månad för alla.

Ingrid Levander Hofving
Vice ordförande i VSFB
 
Publicerad den 01 januari 2020
Januari 2020
I decemberkrönikan handlade krönikan om "AVSLUT". Kjell Westerlund har efter många år som ordförande i VSFB beslutat att lämna ordförandeskapet. Jag har ord för ord läst Kjells krönika och jag håller så innerligt med honom i tanken om avslut. Även om Kjell gör ett "avslut som ordförande" så är han med oss i VSFB. Som föreläsare och mentor och kommer att delta i projekt och aktiviteter i mån av tid och intresse.

Om avslut i sorgen skriver Kjell "I många sammanhang har jag hört så kallade experter säga att det är viktigt att få göra ett avslut. Om det då betyder att du ska sluta sörja och klippa banden till den du har förlorat, då håller jag inte alls med. Att sörja handlar inte om att avsluta en relation till den man har mist utan att lära sig leva med sin förlust. Det är det som är själva sorgearbetet"

Nu har vi lämnat 2019 och går in i ett nytt år. -Tiden går så fort och saknaden efter våra kära är fortfarande med oss. Man kan eller vill aldrig glömma, och efter ett tag lever man med dem ändå. I tanken, minnen och att vi pratar om dem.

Som "nydrabbad" har man svårt att tro att man ska komma dithän. Men genom att prata med andra drabbade så förstod jag att även jag skulle komma dit. Och där är jag nu.
Tveka aldrig att ta kontakt med någon som har samma upplevelser.

Jag tänkte alltid, vad skulle Martin säga om jag grävde ner mig? "Morsan kom igen"
Det tog ett tag att höra det och lyssna till det, och vi måste ge oss själva den tid vi behöver.

Önskar er alla det bästa inför det nya året. Våga ta kontakt och våga prata om de kära.
Ett avslut kan vara en gränsdragning att försöka gå framåt men aldrig en pekpinne till att glömma den man älskar. Någonstans inom oss är vi alltid tillsammans.

Marie Johansson/Styrelsemedlem och kassör i VSFB.
 
Publicerad den 01 december 2019
December 2019
Avslut är det ord jag den här gången vill reflektera en stund kring. I många sammanhang har jag hört så kallade experter säga att det är viktigt att få göra ett avslut. Om det då betyder att du ska sluta sörja och klippa banden till den du har förlorat, då håller jag inte alls med. Att sörja handlar inte om att avsluta en relation till den man har mist utan att lära sig leva med sin förlust. Det är det som är själva sorgearbetet. Flera forskare har på senare tid pratat om betydelsen av "continuing bonds" det vill säga att behålla banden till den man har förlorat. Den tanken håller jag med om till 100 procent. Att prata om den som är borta, att ha fotografier på sitt döda barn eller syskon, att minnas, det är att behålla banden. Det ligger så mycket i uttrycket "Så länge vi minns finns du".

Men kan det någon gång vara bra med ett avslut? Ja, kanske kan man säga att olika typer av riter och ritualer i samband med en förlust kan hjälpa oss att förstå att den som är död inte längre finns kvar i den dimension vi varit vana vid. Begravningen kan vara en sådan rit. En gravsten som kommer på plats kan vara en annan. Men allt detta handlar ju inte om att glömma och klippa banden. De vi har förlorat kommer ju för alltid att finnas kvar hos oss fast i en annan dimension. Det är för mig "continuing bonds"

Det finns en annan anledning till att jag i den här krönikan väljer just ordet avslut. Det här är den sista krönikan jag skriver. Det har blivit många krönikor under åren. Jag känner att inspirationen tryter och min förhoppning är att någon annan vill ta över. Det har varit roligt och utmanande att varje månad försöka skriva något som förhoppningsvis någon annan ska finna meningsfullt att läsa. Min ambition har hela tiden varit att det jag skrivit ska väcka känslan av att det går att överleva en svår förlust. Ja, att det faktiskt går att hitta ett meningsfullt liv även om man varit med om det värsta. Jag tackar alla er som på olika sätt kommenterat mina krönikor och som sagt - jag ser fram emot att någon tar över stafettpinnen.

Kjell Westerlund
 
Publicerad den 01 november 2019
November 2019
Under några terminer har jag varit en av medlemmarna i den skrivargrupp vi i VSFB har i Göteborg. Under ledning av Christine Hellqvist träffas vi några kvällar och tränar oss i flödesskrivning. Det här är fantastiska kvällar. Efter några inledande ord eller meningar från Christine så flödar verkligen skrivandet. Och när vi sedan läser upp våra alster för varandra så är det underbart att få ta del av varandras historier. Senast vi träffades hade vi först skrivit om en stund eller ett ögonblick som betytt mycket i våra liv. Efter att vi läst för varandra blev nästa övning att plocka ut två ord ur vår berättelse och sedan gick vi laget runt och alla skrev ner de ord vi plockat ut. Med utgångspunkt från den lista av ord vi skrivit ner så skapade vi sedan en ny berättelse.

Inför mitt skrivande av den här månadens krönika tittade jag på listan av ord och ett av orden stack ut på ett sätt som gjorde att det kändes naturligt att utveckla några tankar runt detta ord. Ordet är skymningsljus. Jag tycker det är ett väldigt vackert ord och hos mig skapar det bilder. Jag tror att det gör det hos dig som läser detta också. Men har vi samma bilder? Kanske några bilder sammanfaller men jag tror också att vi har många olika bilder. Hos mig kommer bilder från barndomen fram. Bilden av hur det såg ut när jag i skymningen tittade ut genom fönstret när jag satt i farmors kök. Genast känner jag dofter också. Doften av kaffe och av nybakat bröd. Även den lite instängda doften som blir i ett hus när hösten och vintern gör att det inte vädras så mycket. Värmen från vedspisen ska ju inte gå förlorad. Minnena skapar ett inre lugn hos mig.

Men ordet skymningsljus ger mig också bilden av hur det var den där första tiden efter att vår son hade dött. Även om solen sken från en klarblå himmel så var det som om det inte blev riktigt ljust ändå. Vi levde livet i ett ständigt skymningsljus. Många tankar fanns där om att det kanske aldrig skulle bli ljust igen. Och jag vet att jag ibland också förbannade ljuset eftersom det inte stämde överens med den känsla av mörker som jag levde i.

När det nu har gått en ganska lång tid sedan vår son dog så känns det väldigt bra att kunna skriva att ljuset kom tillbaka. Det känns bra att kunna säga att jag uppskattar både ljus och mörker. Och den där stunden när skymningen faller kan jag idag tycka är magiskt vacker. Det gör mig inget att det blir mörkt för jag vet ju att det kommer att ljusna. Och när jag tittar på ordet skymningsljus så tänker jag: "Så bra att det heter just skymningsljus och inte skymningsmörker. Ordet ger ju en förhoppning om att det blir ljusare".

Kjell Westerlund
 
Publicerad den 01 oktober 2019
Oktober 2019
En dag stod jag i köket och bakade småkakor. Att baka är ett av mina intressen, och småkakor är ju trendigt numera. (Det gäller att hänga med.) Den här gången var det de klassiska kakorna drömmar som formades och lades på plåten. Att baka är ett sätt att koppla av och låta tankarna vandra fritt. Kanske var det inte så konstigt att jag började tänka på drömmar.

I många av de samtal jag har deltagit i under mina år i VSFB så har vi kommit in på det här med drömmar. Många har drömt om sina barn och syskon och många önskar att de kunde drömma om de som inte längre finns kvar i livet. Det är svårt att styra över sina drömmar men visst är det fascinerande med drömmar. Själv drömde jag om vår son i något som verkade som en serie drömmar. Under denna serie så blev han äldre och äldre, från småbarnstiden till den ålder han var i när han dog. Det var ganska fina drömmar och det kändes som han hade det bra. Jag minns speciellt den dröm där han var tillsammans med min pappa, alltså hans farfar som han aldrig hann träffa eftersom min pappa dog tidigt. De satt i min barndoms trädgård och farfar hade just fått ett paket av sitt barnbarn. Paketet innehöll en stor handduk och broderat i ena hörnet stod det ”Till tröst”. Jag minns att jag den morgonen vaknade med ett leende på mina läppar

Drömserien fortsatte ända fram tills att sonen var så gammal som han var när han dog. Återigen en dröm som gjorde att jag vaknade med ett leende. I drömmen stod jag och väntade på att han äntligen skulle få på sig skorna så att vi kunde komma iväg och inte missa den tid vi hade att passa. Detta var en situation som var väldigt vanlig de sista åren han var i livet. Det här var den sista drömmen i den långa serien av drömmar. Det är precis som att det inte går att drömma om en framtid som vår son aldrig fick uppleva.

Det är det här med framtidsdrömmar som jag tror är en av de stora och svåra sakerna att förhålla sig till. Vi fick ju inte chansen att uppleva en framtid med våra barn. Själv känner jag en stor besvikelse över att jag inte fick fortsätta att ha den vuxenrelation till vår son som just hade inletts. Just att förlora framtiden med sina barn tror jag är en av de tunga bitarna i sorgen. Oavsett vilken ålder det är på barnet eller syskonet som dör, så har vi ju haft drömmar om hur det ska bli i framtiden. När den drömmen slås sönder så är det svårt att hitta framtidstro.

Men kanske kan vi så småningom ändå finna lite ro i att glädjas över den tid vi har haft med våra barn och syskon, oavsett hur lång eller kort den tiden har varit. Själv tror jag att jag ska sätta mig med kopp te och några nybakade drömmar, och bläddra i ett fotoalbum och minnas.

Kjell Westerlund.
 
Publicerad den 01 september 2019
September 2019
Kanske brukar du precis som jag ägna lite tid under sommaren att lyssna på Sommar i P1. Kända och mindre kända personer delar med sig av sina livsberättelser och den här krönikan ska handla om just ordet livsberättelse.

När det där händer, det som inte fick hända, då är det inte så lätt att blicka varken framåt eller bakåt i sitt liv. När vi förlorar ett barn eller ett syskon fastnar vi ofta just i dagen eller ögonblicket när det ofattbara hände. Det känns som att det aldrig kommer att gå att leva vidare, och tiden som var före förlusten är liksom borta. Det är precis som om man hamnat i ett vacuum.

Men det är här som våra samtal i grupper eller på facebook blir så betydelsefulla. Vi får prata om våra barn och syskon. Kanske får vi en fråga om hur de var innan sjukdomen eller olyckan. Kanske får vi prata om vilka framtidsdrömmar de hade. Visst pratar vi om det hemska som hände, men fokus ligger inte där utan på hur de var och vad de betydde för oss och för andra. Vi får också hjälpa varandra att hitta vägar till ett drägligt liv utan de vi saknar. Vi får höra och läsa hur andra gjort. Och sakta, sakta så kanske vi vågar blicka mot framtiden. Först kanske bara mot nästa vecka eller nästa månad, men så småningom så kanske vi börjar förstå att det faktiskt går att leva även när det värsta har hänt.

Efter en tid börjar vi märka att det går att prata om våra barn och syskon och det liv vi delade innan förlusten, utan att det gör så förtvivlat ont. Vi kan le och skratta åt händelser vi varit med om tillsammans. Vi kan blicka både bakåt och framåt och vi kan se att det fanns ett liv förut, ett liv nu och ett liv i framtiden.

Att kunna göra den här resan, det är precis vad det som vi kallar sorgearbete handlar om. Prata, tänka, reflektera och dela erfarenheter hjälper oss att bearbeta det vi varit med om. Eller ska vi kanske säga som vännen Olle brukar säga: "Det är inte jag som bearbetar sorgen utan det är sorgen som bearbetar mig". Hur som helst är det ett arbete som hjälper oss att skapa en livsberättelse.

Min förhoppning är att du ska kunna hitta någon att dela din livsberättelse med. Jag är övertygad om att det finns många sådana berättelser som är minst lika intressanta som de vi får höra i sommarprogrammen.

Kjell Westerlund
Publicerad den 01 augusti 2019
Augusti 2019
"Han fattas mig", skriker Mattis när Skalle-Per har dött. Han som alltid har funnits finns inte mer och saknaden gör så ont. Saknad är ordet som min lilla krönika kretsar kring den här gången.

Nu under sommaren så har jag funderat många gånger på varför det känns som om saknaden är mer påtaglig än annars. Jag saknar min son varje dag året om, men det är precis som om känslan är djupare nu under sommarledigheten. Vad beror det på? Kanske kan det ha att göra med att jag ger mig mer tid att känna efter. Den första tiden efter förlusten så går det inte att värja sig. Sorgen och saknaden bryr sig inte om vardag eller helg, inte om jag arbetar eller är ledig. Men med tiden är det som om det kommer stunder när jag är sysselsatt med saker som gör att saknaden inte påverkar mig lika mycket. Den finns där men kanske mer i bakgrunden än i förgrunden. När jag sedan är ledig och kopplar av då är det som om jag släpper fram känslorna igen och det kommer stunder av djup saknad. Kanske kan stunderna av sorg och saknad kännas mer under ledigheten eftersom jag blir påmind om allt vi gjorde tillsammans. Plaster vi besökte, vänner vi umgicks med. Det blir så tydligt att du inte är med. Du fattas oss.

Många författare har beskrivit känslan av saknad på olika sätt. Jan-Philipp Sendker, som bland annat skrivit "Konsten att höra hjärtslag" och "Viskande skuggor" har i boken "Ensamhetens språk" uttryckt sig så här:

Regnrocken i garderoben. Märkena på dörrkarmen som visade hur ett barn hade växt och som sakta bleknade. Minnets skärpa framkallade en fysisk smärta som löpte som vågor genom hans kropp. Det var veckor, kanske månader sedan han känt sådan smärta. Den vällde upp, framkallad av en tanke, några ord, anblicken av en leksak, ett barn eller en sjuk människa. Den kom utan förvarning och med full kraft och ville aldrig ta slut. Det var bra som det var. Saknadens aldrig upphörande smärta. Priset för att leva.

Huvudpersonen i boken har mist sin son i leukemi för några år sedan och jag tycker författaren på många ställen i boken uttrycker känslan av saknad på ett mycket bra sätt. Saknadens smärta är priset vi betalar för att leva. Men det är också kärlekens pris. Det är ett högt pris men det är också beviset på att vi saknar den vi älskade så mycket.

Vi måste lära oss att leva med vår saknad, men kanske kan vi lättare bära den om vi tänker på den som ett bevis på den kärlek vi känt för den som lämnade oss.

Kjell Westerlund
Publicerad den 01 juli 2019
Juli 2019
Vila, något att längta efter, något vi alla behöver. Så här i semestertider är det väl också ett ord som lämpar sig väl att reflektera lite kring.

För att orka arbeta så behöver vi vila. Det finns ju till och med regler kring hur många timmars vila man ska ha per dygn eller per vecka för vissa yrkesgrupper. Så att vilan är viktig det är alldeles självklart.

Det är också självklart att vi behöver sörja när vi mist någon vi älskar och som stått oss nära. Sorgen är ju ett bevis på att vi älskat någon och den kommer vilket vi vill det eller ej. Vi som mist det käraste vi har vet också att sorgen är tung att bära. Det är inte så konstigt att man pratar om sorgearbete. Om vi då är överens om att sorgen är tung och att sorgearbetet måste få ta den tid som krävs så kanske det inte låter så konstigt när jag säger att vi ibland behöver vila oss från sorgen.

Men hur vilar man sig från sorgen? Den finns ju alltid med. Javisst är det så. Och många är det som pratat om att de försökt fly från sorgen och misslyckats med det. Att vila är inte detsamma som att fly, menar jag. Att vila från sorgen kan vara att gå ut med en god vän på en promenad eller ta en kopp kaffe på ett fik. Det kan vara en bra film eller en god bok. Kanske kan det handla om att göra en liten utflykt, ensam eller med goda vänner. De små stunderna av vila gör att vi orkar vara i sorgen och sörja den tid vi behöver. För någon kanske arbetet fungerar som vilostund från sorgen. Det gäller bara att arbetet inte kräver så mycket energi så att det inte finns ork kvar att sörja. För sörja behöver vi. Vi kan inte hoppa över sorgen. Sörjandet ska ju hjälpa oss att hitta vårt sätt att leva utan den vi mist. Att gå från att bara överleva till att leva.

Ibland ska vi lära oss av barnen. Man brukar säga att barns sorg är randig. Barnen går ut och in i sorgen. Ibland är de ledsna för att i nästa stund leka och till synes vara glada. I leken och glädjen vilar de från sorgen. De gör det utan att tänka. Så låta oss vara lite "barnsliga". Låt oss då och då vila från sorgen så orkar vi med att sörja den tid vi behöver.

Kjell Westerlund
 
Publicerad den 01 juni 2019
Juni 2019
Juni är månaden när det på många platser i landet sjungs att den ljusnande framtid är vår. Glada studenter lyser och är fulla av positiva tankar om framtiden.

Framtidstro är ett ord som man verkligen kan fundera över när man förlorat den man älskar. Går det över huvud taget att hysa en tro på en framtid, och kan den vara ljus? Jag minns själv hur det var den där tiden efter förlusten av vår son. Allt var mörkt och dystert och att det någonsin skulle bli på ett annat sätt var svårt att tro. Men jag kommer ihåg några rader på ett vykort som hjälpte mig mycket. Det stod så här:

En dag har det plötsligt hänt, det där som aldrig skulle få hända, det som griper in och gör mörkret till en följeslagare i våra liv. Då, när det är natt, inte bara i det yttre, utan också i inre mening, går det inte att tvinga livet. Då återstår bara att låta tomhet vara tomhet och saknad vara saknad. I väntan på ljuset.

Precis så tror jag att det är. Vi kan inte tvinga fram tankar om en ljusnande framtid. Men vi kan vila i förhoppningen att den ändå kommer. Här blir det så viktigt för alla oss som upplevt att vi hittat ett meningsfullt liv trots vår förlust, att vara förebilden av att det faktiskt finns ett ljus. Vi ska inte tvinga på den vi möter och som har svårt att tro på framtiden, bilden av att allt ordnar sig. I stället kan vi bekräfta tomheten och saknaden och berätta att vi också varit där. Men vi kan också bli bilden av att det går att leva, det går att hitta glädje och det går att hitta meningsfullhet. Vi måste bara låta det ta den tid det tar. Det går inte att tvinga livet.

Ja, tänk så viktigt det är att vi på olika sätt skapar mötesplatser för våra medlemmar, där den som är ny i sin sorg får möjlighet att möta den som har kommit en bit på väg i sin sorgeprocess. Dessa möten är så viktiga för bägge parter. Den som nyligen förlorat ett barn eller syskon får möta någon som bevisligen lever och kan både le och prata om livet. Och den som har sin förlust längre bak i tiden kan få syn på sin egen resa och förstå att man kommit en bit på väg.

Framtidstro är inget man kan tvinga fram men tillsammans kan vi hjälpas åt att ana den. Och vi kan tillsammans vänta på ljuset.

Kjell Westerlund
 
Publicerad den 01 maj 2019
Maj 2019
Tillsammans, det blir ordet som min lilla krönika ska kretsa kring den här gången. Många gånger har vi väl alla stött på uttrycket att ensam är stark. Men alla vi som varit med om sorgen efter ett barn eller syskon vet att detta inte stämmer. Ensam är inte stark. Det är när vi tillsammans med andra delar tankar och erfarenheter av livet utan den vi förlorat som vi känner att det går att leva.

Hela tanken bakom VSFBs verksamhet bygger på ordet tillsammans. Vi försöker på många sätt att skapa möjligheter för människor att mötas för att tillsammans hitta vägar i sorgen. Det som är så bra med dagens moderna samhälle är att tillsammans kan vi vara på många sätt. Vi kan träffas i samtalsgrupper i fysiska rum men vi kan också träffas med hjälp av den digitala tekniken. Och ibland tänker jag att bara känslan av att vara med i en förening som VSFB, där vi vet att alla som är medlemmar där har förlorat det käraste man har, skapar en känsla av att vara tillsammans.

När jag läste boken "Ändå inte försvunnen" av Lasse Berg fick jag ändå klarare för mig att vi människor sedan urminnes tider varit flockvarelser, som är gjorda för att vara tillsammans. Boken handlar om sorgen efter Lasses dotter Linda, men den handlar också om varför vi reagerar som vi gör i olika situationer. Och det är här som Lasse Berg drar trådarna tillbaka till människans ursprung. För att klara av tillvaron så behöver vi vara tillsammans med andra.

Visst är det skönt att vara för sig själv ibland, men när livet blir svårt och tungt, då behöver vi hjälpas åt. Då behöver vi vara tillsammans med andra och vi behöver dela våra tankar och känslor. Tänk då så skönt det är att få dela dem med andra som förstår utan att man behöver använda så många ord. Vi vet vad det handlar om och tillsammans kan vi hjälpas åt att hitta vägar i sorgen och ta oss vidare i livet. Tillsammans är vi starka.

Kjell Westerlund
 
Publicerad den 01 april 2019
April 2019
I den här månadens krönika har jag valt att fundera kring ett ord som inte finns. Det låter kanske märkligt, och speciellt som ordet används flitigt av många av VSFBs medlemmar. Ordet är EFTERLIV. Men hur kan jag påstå att ordet inte finns? Jo, om du försöker hitta det i Svenska Akademins ordlista på nätet så ger sökningen ingen träff. Alltså finns inte ordet.

Men tänk så skönt att vi i VSFB struntar i det. Vi använder ordet efterliv och alla vet vad vi menar. Att vara med om förlusten av ett barn eller ett syskon innebär att vi får en annan tideräkning. Vi har ett liv före förlusten och ett liv efter förlusten, ett efterliv. (När jag skriver efterliv så envisas datorn med att rödmarkera ordet eftersom det inte finns, men jag ignorerar detta.) Vi är många som kämpar med att finna framtidstro och hopp i våra efterliv. Det är svårt, men jag tror att det går. Naturligtvis kan vi inte räkna med att det ska bli som det var före förlusten, men det betyder ju inte att det blir ett liv som inte är värt att leva. Jag tänker många gånger på vad min son skulle ha tyckt om jag hade landat i bitterhet och evig förbannelse över livet efter hans död. Jag tror inte han hade velat det. Jag förbannar olyckan som tog hans liv, men jag omfamnar det liv jag har idag med glädje. Jag njuter av vårens framsteg, fågelsången och de första vårblommorna. Jag ser fram emot sommaren och jag är glad åt alla goa möten med människor som jag har. Jag har ett fint efterliv.

Men jag vet att detta inte är en självklarhet för alla. Jag vet att många kämpar med att hitta mening i livet. Och jag önskar att jag skulle kunna säga att det bara är att göra si eller så för att känna glädje igen. Men så lätt är det inte. Det jag kan säga som har hjälpt mig är att försöka se det lilla i det stora. Att ge mig tid att lyssna på fågelsången. Att följa den första citronfjärilens flykt över krokusarna i rabatten. Och så naturligtvis detta - vad hade min son velat. Det har hjälpt mig att hitta mening och framtidstro i mitt efterliv.

Och så tycker jag att vi fortsätter att använda ordet som inte finns. Snart kommer säkert efterliv att finnas med i Svenska Akademins ordlista. Vi är ju många som använder det och vi är många som vet precis vad det betyder.

Kjell Westerlund
 
Publicerad den 01 mars 2019
Mars 2019
I ett radioprogram här om kvällen pratade man om ord i svenska språket. Lyssnarna fick ringa eller skriva in till programmet och berätta vilka ord de tyckte var de vackraste respektive fulaste i vårt språk. Vilka ord som är fulast tycker jag kanske inte är så intressant att prata om, däremot de vackra orden. Det kom in många exempel, inte minst ord från naturen. Bland de ord som nämndes fanns FJÄRIL med. Och visst är det ett vackert ord och ett ord som betyder så mycket för oss i vår förening.

Alldeles i början när vår förening var ny så diskuterades det vilken logga som VSFB skulle ha. Flera medlemmar var involverade med att ta fram olika förslag, så även vår kanslisamordnare Susanne Hedrén, som tidigare arbetat med reklam. Susanne har berättat hur hon satt vid köksbordet och skissade på olika bilder, när hennes dotter kom inspringande och frågade vad hon sysslade med. Susanne förklarade att hon skulle försöka ta fram en bild som symbol för VSFB. Efter en stund kom dottern inspringande i köket igen och följande lilla dialog utspelade sig:

- Mamma! Jag vet! Jag vet vad du ska rita!
- Jaha? Vad då? svarade jag nyfiket.
- En fjäril, sa hon bestämt- En fjäril.
- En fjäril? Ja, det var ju fint.. Men hur kom du att tänka på det?
- Jo, för att den är så vacker och så lever den ett så kort liv.

Ja, visst är det så att fjärilen inte bara är vacker utan den lever också ett speciellt liv. Under sin korta levnad hinner den ge oss så många vackra upplevelser. Tänk när man ser den första citronfjärilen på våren. Eller att bli helt fascinerad av påfågelögats mönster och färger. Och inte minst den speciella känsla som man kan uppleva när man får syn på en blåvinge. Efter mitt medlemskap i VSFB så har nog blåvingen blivit den vackraste bland alla vackra fjärilar.

Det finns inte så många ord i vårt språk som börjar med bokstavskombinationen fj. Kanske beror det på att det inte är alldeles lätt att uttala ord med just de bokstäverna efter varandra. Men fjäril är lätt att säga och i alla fall jag tänker direkt på blåvingen och vår förening när jag hör eller läser ordet. Tänk så mycket ett ord kan betyda och tänk att ordet fjäril i ett radioprogram dök upp som ett av de vackraste orden i svenska språket.

Kjell Westerlund
 
Publicerad den 01 februari 2019
Februari 2019
Tillit är ett så kallat palindrom, det vill säga ett ord som kan läsas både framlänges och baklänges. Men det är också ett väldigt vackert ord med en betydelse som är något att sträva efter.

Men hur ska man kunna känna tillit när hela ens värld rasat samman? Går det någonsin att kunna lita på livet när ens barn har ryckts ifrån en? Vem ska man lita på när en älskad bror eller syster inte längre finns kvar? Ja, alla dessa frågor är fullt relevanta. Frågorna kring livets mening och frågorna kring om man vågar lita på framtiden ställs verkligen på sin spets när ett barn eller ett syskon dör. Och det är väl inte så konstigt att vi ställer dessa frågor. Det är ju omöjligt att tänka tanken att den jag älskar ska dö och ryckas från mig. Att jag då börjar tvivla på livet och på hur jag någonsin ska kunna känna tillit till livet igen är ju inte alls konstigt.

Tänk då så viktigt det blir att få möta andra som varit med om något liknande. Att få skriva några förtvivlade rader i Facebookgruppen och genast få svar från någon som förstår vad jag brottas med. Att få sitta i en samtalsgrupp och lyssna till andra som också förlorat det käraste de hade och som nu kan prata om hur de faktiskt kan känna glädje i livet igen. Att få höra att det går att känna framtidstro trots det man varit med om. Och tänk så skönt det känns när jag får dela med mig av mina tankar och att jag då kan känna fullständig tilltro till att det jag säger tas emot med största respekt och empati.

Vi som finns med i dessa grupper har en mycket viktig uppgift nämligen att skapa ett rum och ett sammanhang som präglas av tillit och respekt. Den som i sin sorg och förtvivlan söker sig till VSFB ska mötas av människor som öppnar upp för gemenskap och värme. Vi ska dela med oss av de erfarenheter vi har och vi ska visa att det går att skapa en tro på framtiden trots det vi varit med om. Det betyder inte att vi glömmer vår förlust eller att vi inte sörjer. Det betyder att vi visar att livet går att leva med minnet av det som hänt. Det går att hitta glädje igen och det går att skapa tillit.

Kjell Westerlund
 
Publicerad den 01 januari 2019
Januari 2019
Ett nytt år har kommit och jag ska försöka mig på att skriva en liten krönika för varje månad även under 2019. Under det kommande året ska jag försöka utgå från enstaka ord som jag stött på och som på olika sätt har satt igång tankar. Min förhoppning är att dessa ord och tankar också ska ge dig några tankar, som förhoppningsvis ska bidra till att sorgens och saknadens väg ska kännas lättare att gå.

Gemenskap Detta ord dök upp ett antal gånger i Facebook-flödet i samband med att många skrev kommentarer kring traditionen att tända ett "VSFB-ljus" kl 15 på julafton. Tänk så fantastiskt att oavsett var i landet vi bor och oavsett om vi är omgivna av många människor eller sitter alldeles ensamma, så skapar den där enkla handlingen en djup känsla av gemenskap. Vi vet att vi alla delar den djupa smärtan av att ha förlorat barn eller syskon och vi vet att vi delar känslan av vi tillsammans kan göra det lite lättare att bära sorgens och saknadens börda.

Jag har många gånger tänkt på den där första gången jag kom till en träff med pappagruppen i Göteborg. Det är många år sedan nu men minnet är så starkt. Vi satt runt bordet och vi delade våra historier och våra tankar och känslor. Visst skulle man kunna tro att sorgens börda skulle kännas tyngre genom att höra andra pappor tala om sina förluster, men så fungerade det inte. I stället kändes min sorg lite lättare att bära när jag gick hem den kvällen. Jag visste att jag inte var ensam. Jag delade min sorg med andra. Jag var också förundrad över hur lätt det hade varit att dela mina innersta tankar och känslor med dessa pappor som jag ju inte alls kände. Men den gemenskap som jag omedelbart känt när jag kom in i rummet hade tagit bort alla hinder som man ibland kan känna när man hamnar i en ny grupp. Vi delade samma sorg och saknad och vi kunde vara alldeles öppna och ärliga i våra samtal.

Ja, gemenskapen i vår förening är något vi ska vara rädda om och som vi ska vårda. Vi har varit med om det svåraste man kan uppleva men vi har också varit med om något väldigt fint, nämligen att få möjligheten att känna gemenskap med andra människor.

Med dessa ord vill jag önska alla en god fortsättning på det nya året och en fortsatt god gemenskap i vår förening.

Kjell Westerlund
 
Publicerad den 01 december 2018
December 2018
"Jag har varit med om dig, jag kan aldrig förlora dig." Den som ligger bakom detta välkända citat är författaren och poeten Jacques Werup. Tänk så rätt han har när han säger detta. Jag blundar och tänker.

Du som betytt allt för mig, hur skulle det vara möjligt att förlora dig. Inte spelar det någon roll hur länge du fanns hos mig, om det var en kort tid innan du föddes eller ett långt liv där du hann bli vuxen. Ingen skillnad blir det om du var mitt barn eller mitt syskon. Och att du nu är död betyder inte att jag har förlorat dig. Jag har varit med om dig så jag kan aldrig förlora dig.

Men visst skulle jag mycket hellre vilja ha dig här. Visst skulle jag vilja krama dig, prata med dig, skratta med dig, tänka framtidsdrömmar med dig. Visst skulle jag vilja vara utan saknaden och tomheten. Men jag har varit med om dig så jag har inte förlorat dig.

Visst gråter jag ibland och förbannar det som hände. Visst önskar jag mig tillbaka till det som var eller till det som kunde bli. Men du är inte borta för jag har varit med om dig. Du finns inom mig. Jag kan aldrig förlora dig.

Och visst tänker jag ibland att jag aldrig kommer att bli glad igen. Jag kommer aldrig att le igen, aldrig skratta igen. Men plötsligt minns jag den där dagen, det där ögonblicket och jag känner hur leendets muskler aktiveras. Jag känner hur ett pärlande skratt tränger upp och vill ut. Jag minns för jag har varit med om dig. Du hjälper mig att le och att skratta.

Jag har varit med om dig, jag kan aldrig förlora dig.

Kjell Westerlund
 
 
Publicerad den 01 november 2018
November 2018
"Ge sorgen ord. En smärta utan tal vårt hjärta fjättrar och det brister snart"

Ja, den här gången har jag dristat mig till att låna orden från ingen mindre än William Shakespeare där han i Macbeth skriver dessa meningar. För visst är det så att vi måste få möjlighet att sätta ord på den smärta som sorgen orsakar. Det är ju det som är en av grundpelarna i VSFBs verksamhet. Vi vill ge möjlighet att låta sörjande föräldrar och syskon mötas för att prata med varandra om sorgens smärta. Vi vill ge möjlighet att inte känna sig så ensam och vi vill ge möjlighet att uttrycka tankar och känslor så att inte sorgens smärta gör att hjärtat brister.

Men jag tror att det finns fler sätt att låta orden hjälpa oss i sorgens smärta. Genom att läsa texter som behandlar liknande händelser, som de vi varit med om, kan det också bli lite lättare att orka med sorgen. Det spelar mindre roll i vilken form vi möter orden, om det är i en dikt eller i en berättelse. Orden kan fungera som ett slags balsam som gör att hjärtat inte går sönder.

För många blir det ännu mer läkande om orden ledsagas av musik. Ibland kan det till och med vara så att orden inte behöver finnas utan det räcker med musiken för att jag själv ska kunna få känslan av att sorgen för en stund inte ska kännas förlamande. Och på samma sätt kan det vara bildspråket som hjälper mig. Antingen om jag själv uttrycker mina känslor i bilder, eller om jag betraktar bilder skapade av någon annan.

Men vi måste också komma ihåg att vi i våra samtal med varandra inte bara pratar om sorgens smärta. Jag tror att det är oerhört viktigt att vi också pratar om ljus och framtidstro. För att sorgens smärta ska kunna lindras så behöver jag känna en tro på framtiden. En tro på att det kommer att gå att leva utan den jag har förlorat. Varje liten gnista av glädje och lycka är så viktig att ta tag i för att väga upp lite av allt det svåra. Här kan vi hjälpa varandra i våra samtal genom att bekräfta att det är okej att låta alla känslor få finnas. Så låt oss fortsätta att mötas och låt oss prata med varandra.

Kjell Westerlund
 
Publicerad den 01 oktober 2018
Oktober 2018
I höst är det 20 år sedan den ofattbara brandkatastrofen inträffade i Göteborg. En kväll som var tänkt som en härlig fest med musik, dans och glädje, förvandlades till ett brandinferno, som berövade 63 ungdomar livet. En tid efteråt gavs en liten bok ut med titeln "Oförglömliga minnen". I boken har några ungdomar samlat texter och verser, som sörjande lagt vid minnesplatsen för branden. I slutet av boken har Lasse Gustavsson skrivit några rader. Lasse är brandmannen, som 1981 var med om en svår olycka som gav honom skador för livet. Trots sina skador har Lasse ägnat resten av sitt liv till att föreläsa om hur man trots det svåra, kan fortsätta att utvecklas i livet. Så här skriver Lasse bland annat i boken:

"Mellan stormarna fanns en stillhet, emellan djupa bottenskrap fanns himmelska höjder av smärtfrihet. I den stillheten finns möjlighet till vila. Smärtfriheten kan bli till en oas där man kan dricka sig otörstig, innan det är dags för nästa pulsslag."

Det jag tror Lasse talar om är den fysiska smärta som hans svåra brännskador hade fört med sig. Att det fanns stunder där han, kanske med hjälp av smärtstillande behandling, kunde finna en oas av smärtfrihet. Dessa stunder var så viktiga för att orka med de stunder då smärtan var tung och svår att uthärda. På samma sätt är det med sorgens smärta. Ibland är det svårt att förstå hur vi ska kunna klara av den. Hur ska jag orka en enda dag till med denna fruktansvärda sorg och saknad, som gör så oändligt ont?

Men kanske dyker det då och då upp en oas av smärtfrihet mitt i sorgens tunga smärta. Kanske kan det vara en stunds vandring i vår vackra natur. Kanske är det ett musikstycke. Eller kanske är det ett samtal med någon som förstår vad jag är med om. Det kanske är en stund av flykt in i en film eller en bok. Oavsett vad det är som för stunden låter mig vila från sorgens smärta, så är det viktigt att ta vara på stunden. Vi behöver vilan för att orka med att fortsätta vandringen på sorgens stigar. Någonstans leder ändå dessa stigar till ett liv som går att leva utan den vi har förlorat. Hur lång vandringen är eller hur lång tid den tar det vet vi inte. Men vi vet att vi kommer att orka med den om vi tillåter oss dricka oss otörstiga i smärtfrihetens oas.

Kjell Westerlund
 
Publicerad den 01 september 2018
September 2018
"Varje djup sorg har förlorad glädje till föremål. Tappa inte bort denna riktning. Låt inte sorgen glömma sitt ärende. Sorgen är den djupaste ära som glädjen kan få."
Den här gången är det vår svenske nobelpristagare Harry Martinsson, som inspirerat mig till månadskrönikan. Och ännu en gång blir det några reflektioner kring det här med sorg och glädje.

Jag kommer ofta tillbaka till min övertygelse om att sorg och glädje inte är varandras motsatser utan snarare varandras förutsättningar. Så har jag inte alltid tänkt. Det fanns stunder i mitt liv när jag tänkte att jag aldrig skulle kunna bli glad igen. Sorgen och saknaden var så tung att bära att det inte fanns plats för skratt och glädje. Men med tiden kände jag att det faktiskt gick lite lättare att bära sorgen om jag tillät mig att då och då känna glädje.

Lars Björklund skriver i en av sina böcker "Livet är en sorgevandring kantad av små rastplatser av lycka." Det gäller att då och då stanna till på dessa rastplatser och våga känna både glädje och lycka. Precis som Harry Martinsson skriver så är ju sorgen den djupaste ära som glädjen kan få. Det finns alltså ett samband mellan sorg och glädje. Sambandet kan vara svårt att hitta precis efter förlusten, men med tiden går det att se tillbaka utan att fastna i det svåra som hände. Det går att se all den glädje som var förenat med den som vi nu saknar. Och det går att blicka framåt och känna glädje i att leva. Minnena tar vi med oss och ibland stannar vi upp på rastplatserna efter livets väg och känner lyckan i att vi har fått ha varandra även om det inte blev så länge som vi tänkt.

När Harry Martinsson fick sitt nobelpris stod det så här i prismotiveringen "För ett författarskap som fångar daggdroppen och speglar kosmos". Jag är beredd att hålla med. Med några få ord fångar Martinsson en viktig sanning i livet och likt en skimrande daggdroppe kan vi låta glädje och sorg få finnas sida vid sida i våra liv.
 
Kjell Westerlund
 
Publicerad den 01 augusti 2018
Augusti 2018
"Det är ett privilegium att känna saknad" Så lyder inledningen på en dikt av Bente Bratlund Maeland. Dikten hittade jag en dag i flödet på Facebook. Jag känner inte till författaren och har inte läst dikten, som heter "Saknad" tidigare. Men direkt när jag läser den här första raden så känner jag: "Precis så är det för mig": När jag nu har min förlust så många år tillbaka i tiden så kan jag ta till mig innebörden i den här diktraden. Jag kan känna glädje i saknaden. Så var det inte i början. Då gjorde tomheten och saknaden bara ont. Glädjen var borta och det kändes som att den aldrig skulle komma tillbaka. Ibland kändes det till och med som ett svek mot den jag hade förlorat om jag för en stund snuddade vid en tanke eller händelse som kändes glädjefylld.

Men vad är det då som har hänt som gör att jag kan stämma in i diktarens ord om att det kan kännas som ett privilegium att känna saknad? Jag tror det handlar om insikten att utan kärlek blir det heller ingen saknad. Det handlar om att jag tillåter mig att känna alla känslor som finns i mitt register. Jag kan förstå att all den kärlek jag skänkte mitt barn medan han levde, och all den kärlek jag fick, måste resultera i en känsla av saknad.

Naturligtvis spelar tiden en stor roll. Jag kan glädja mig åt det vi hann med att göra och uppleva tillsammans. Jag kan minnas utan att det gör ont. Men det har tagit tid att komma hit. Och det jag har förstått under resans gång är att så här ser det ut för det flesta, men man kan aldrig veta hur lång tid det tar innan man kommer dit där saknaden inte bara känns bottenlös och tung.

Diktens sista rader låter så här: "Att sakna är den andra sidan av att ha fått. Att inte känna saknad är som att inte ha älskat".

Kjell Westerlund
Publicerad den 01 juli 2018
Juli 2018
I bilen på väg till landet slölyssnar jag på radion. Plötsligt skärper jag lyssnandet. En mjuk och vacker sång strömmar ut genom högtalarna. Rösten känner jag igen direkt. Det är Uno Svenningsson som på sitt alldeles speciella sätt sjunger och det är ett par rader som fångar mig. "Du måste lita på en vän, det är mörkt nu länge än, men det blir ljusare igen"

Direkt kommer jag att tänka på alla de samtal jag deltagit i genom åren. Jag minns hur det under mina första år i VSFB var väldigt svårt att våga tro att det skulle bli ljusare igen. Många av de jag mötte i föreningen delade med sig av sina erfarenheter och gemensamt för alla var just detta – bekräftelsen i att det är mörkt men att det blir ljusare igen. Men kunde det gälla mig? Jag tvivlade många gånger, men samtidigt fann jag ett stort stöd i att lyssna på dem som hade längre erfarenhet än jag av att försöka leva ett liv utan den man förkorat.

Nu när det har gått så lång tid sedan min förlust så känner jag att det är en av mina främsta uppgifter här i VSFB just att förmedla hoppet om att det blir ljusare igen. Uno Svenningsson sjunger i början av sången " Jag vet att det gör ont nu, jag vet att det är svart." Jag tror att det är väldigt viktigt att bekräfta smärtan och mörkret. Vi kan inte hoppa över den delen i sorgearbetet. Men jag tror att det är så viktigt att vi som har några års erfarenhet att leva med förlusten av våra barn och syskon, att vi förmedlar hoppet om att det går att överleva. Vi måste ta alla tillfällen vi kan, antingen det handlar om samtal i en grupp eller kommentarer och inlägg på Facebook, att förmedla framtidshopp. Bekräfta smärtan och mörkret, men dela med dig av dina erfarenheter om framtidshopp. Låt oss alla stämma in i Uno Svenningssons rader "Du måste lita på en vän, det blir ljusare igen".

Kjell Westerlund
 
Publicerad den 01 juni 2018
Juni 2018
"Den blomstertid nu kommer med lust och fägring stor" Det här är inledningen på Kolmodins kända sommarpsalm, som jag tror alla känner till. På många sätt är den förknippad med förväntningar. Förväntningar på ett sommarlov med ledighet och lata dagar. Förväntningar på sol och värme. Förväntningar på umgänge med nära och kära. Allt är positivt. Alla är glada. Alla mörka moln lyser med sin frånvaro.

Men vad gör man då när denna positiva känsla inte infinner sig? När vädret inte stämmer överens med känslorna som finns inom mig? När saknaden efter våra älskade barn och syskon är så stor att ingen sommarsol i världen kan kompensera? Ja, då tror jag att det bara är att acceptera känslan av tomhet och saknad. Då får det vara mörkt och tungt en stund. Många gånger blir just känslan av tomhet och saknad extra påtaglig när förväntningarna är stora på att allt ska vara ljust och glatt.

Någon skrev så här i en dikt en gång
På samma sätt som sorgen inte har försvunnit ur ditt liv när du för stunden är lycklig så har inte glädjen svikit dig bara för att du just nu är trött och ledsen.

Jag tror att vi ska låta våra känslor få finnas och vara som de är. Vi ska lita på att det vi känner är bra för oss just då. Och vi ska inte vara oroliga om vi känner oss ledsna när alla andra är glada och förväntansfulla. Ljuset finns där någonstans även när det är mörkt. Saknaden är stor men glädjen över livet är större. Minnena av de som lämnat oss får bli den sol som lyser och värmer oss även när det ibland är mörkt.

Kjell Westerlund
 
Publicerad den 01 maj 2018
Maj 2018
"Du kan inte trösta, men du kan bli till tröst" Så hörde jag en gång Lars Björklund säga i en föreläsning jag lyssnade på. Det lät ju egentligen ganska ledsamt detta att du inte kan trösta någon, så jag var tvungen att fråga Lars vad han menade. Ungefär så här svarade han.

När någon är ledsen vill vi så gärna trösta. Vi vill säga de rätta sakerna som gör att den vi har framför oss slutar att vara ledsen. Det är alltså jag som är i centrum och det är jag som gör något och ibland gör jag det för att jag tycker det är svårt och jobbigt att se en människa som är ledsen.

Om vi då i stället vänder på det och tänker att jag kan bli till tröst, då måste jag ju vänta in personen framför mig och se vad han eller hon behöver. Då är det inte jag som är i centrum utan det är den som är ledsen som på olika sätt kan visa sina behov av tröst.

För mig känns detta tankesätt väldigt riktigt. Och det blir heller inte så svårt att vara medmänniska när vi kommer bort från tankarna att vi måste säga och göra rätt saker. I stället kan vi bara visa att vi finns där. Vi finns idag, vi finns i morgon och vi finns sedan. Vi kan lyssna, vi kan följa med på promenaden, vi kan göra praktiska saker eller vi kan bara vara där tillsammans med den som är ledsen. Vi tröstar inte men vi blir till tröst.

Och än en gång slår det mig så värdefull vår förening är. På olika sätt finns vi där för varandra. Vi lyssnar utan att värdera och komma med goda råd. Vi finns där nu och vi finns där sedan. Den som söker gemenskapen i VSFB vet att det finns alltid någon där som lyssnar. Vi blir till tröst för varandra. Låt oss aldrig sluta med detta. Låt oss fortsätta att vara medmänniskor som blir till tröst.

Kjell Westerlund
 
Publicerad den 01 april 2018
April 2018
Säg inte att ingenting blir kvar av den vackraste fjärilen livet gav

Så inleds en dikt som Bo Setterlind har skrivit. Det är spännande att det finns så många fina texter, som handlar om fjärilar. Vad är det som gör att vi fascineras så av just fjärilar? Är det kanske mångfalden? Jag vet inte hur många arter av fjärilar det finns, men jag vet att det är många. Eller är det kanske att fjärilen kommer som ett vårtecken efter en kall vinter. Visst är vi väl många som glatt oss åt en fladdrande citronfjäril en solvarm vårdag. Eller kanske kan det vara den speciella livscykel som fjärilen har som gör att denna lilla varelse blir så intressant. Larven som så småningom förvandlas till en vacker fjäril.

Gemensamt för fjärilarna är deras korta levnadstid. Kanske är det detta som gjort att fjärilen har blivit den självklara symbolen för vår förening. Det liv som våra älskade barn och syskon levde blev alldeles för kort. Men när de levde så var de lika vackra som den vackraste fjäril.

Men något som också fascinerat mig är alla de historier om fjärilar, som jag hört under mina år i VSFB. Fjärilen som satt i en snödriva, vilket väl inte är det vanligaste stället att hitta en fjäril på. Eller hela svärmen av fjärilar runt en gravsten vid en årstid då fjärilar inte alls borde finnas. Eller fjärilen som plötsligt dök upp och satte sig just på den krans som VSFB lämnat i samband med en styrelsemedlems begravning. Ja, detta är bara ett axplock bland alla de fjärilshistorier, som jag hört genom åren. Man kan ju fundera på om alla dessa fjärilar vill förmedla något annat än att de bara finns där för att visa upp sina vackra färger. Var och en får tro vad man vill men fascinerande är det både att se vackra fjärilar och att höra historier om dem.

Jag avslutar den här krönikan med fortsättningen av dikten

Säg inte att vingarnas färg bleknar bort och försvinner i vinden som stoft, som stoft. Om fjärilens kropp måste gömmas i grav, så finns ändå den svindlande flykten kvar.

Kjell Westerlund med hjälp av Bo Setterlind
 
Publicerad den 01 mars 2018
Mars 2018
"Ensam är inte stark" Men vänta nu. Ska det inte stå "Ensam är stark". Jo, så är det väl ganska vanligt att vi uttrycker oss. Vårt samhälle har utvecklats på ett sätt där det gäller att visa framfötterna, att stå på egna ben, att visa vad man går för och så vidare. Det finns en mängd uttryck som på olika sätt understryker den individualism som tycks breda ut sig i vårt samhälle.

Men i den situation som vi i vår förening har hamnat i, då gäller inte uttrycket "Ensam är stark". Åtminstone har det varit så för mig och jag tror inte jag är ensam. När man har förlorat ett barn eller ett syskon så är behovet av att träffa andra som varit med om samma sak enormt stort. Behovet av att känna "Jag är inte ensam" finns där hela tiden.

Jag har ett så starkt minne av min första kontakt med Pappagruppen i VSFB-Göteborg. Det hade gått några månader sedan vår son dog och livet kändes tungt och svårt. I gruppen mötte jag människor som jag aldrig tidigare hade mött. Efter bara några minuter var jag inbegripen i samtal om livet och döden och andra existentiella frågor på ett sätt som jag aldrig varit med om tidigare. Det fanns en samhörighet i gruppen som var helt unik trots att vi inte kände varandra. Vi delade något som gjorde att vi kunde vara helt ärliga och vi kunde ge och ta i ett samtal som jag önskade aldrig skulle ta slut. Jag kände en tillhörighet i gruppen som gav mig styrka och som gav mig en tro och en förhoppning om att jag skulle klara av det liv som låg framför mig. Jag fick verkligen känslan av att tillsammans var vi starka.

Min önskan och förhoppning är att du genom vår förening ska få känslan av att du inte är ensam. Du behöver inte känna att du ensam måste vara stark. Vi är många och tillsammans kan vi ge varandra den styrka vi behöver för att klara av det liv som blev vårt.

Kjell Westerlund
 
Publicerad den 01 februari 2018
Februari 2018
"Föräldrar och partner begraver man i jorden. Ett barn begraver man i sitt hjärta." Det här är ett uttryck, som härstammar från Sibirien. Min uppfattning är nog att innehållet i uttrycket inte nödvändigtvis har en geografisk hemvist utan är mer allmängiltigt. Ett förlorat barn eller syskon finns för alltid bevarat i hjärtat.

Det sibiriska utrycket läste jag för en kort tid sedan i en text skriven av Barbro Lennér Axelsson, som är psykoterapeut och verksam vid Göteborgs Universitet. Texten hade publicerats av någon på Facebook, där man många gånger kan hitta guldkorn. I texten pratar Lennér Axelsson också om sorgearbete och pekar på att omställningen till ett liv utan den man har mist kräver mycket energi. Det är verkligen ett arbete. Och någon annan har sagt att vad sorgearbete handlar om är just att omvandla den stora, svarta sorgestenen man bär på, till en diamant som man placerar i sitt hjärta.

Lennér Axelsson pratar också om behovet av att prata om förlusten och att göra det om och om igen. Att repetera är inte detsamma som att älta. "Man skapar sin sorgeberättelse i samtal med olika personer", skriver Lennér Axelsson. Och det är ju precis det som vi gör i våra olika grupper i VSFB. Vi pratar med varandra, vi speglar oss i varandra, vi lyssnar och vi reflekterar. Ibland sker samtalet i en samtalsgrupp, som träffas i ett rum någonstans. Ibland sker samtalet i en grupp på nätet. Och ibland kan det vara ett inre samtal där du själv tänker och funderar, kanske utifrån en text, som du har läst någonstans. Det är därför som det är så bra att vi delar med oss av texter vi läst och som vi tycker kan ge upphov till tankar och reflektioner.

Men oavsett var i världen vi bor, i Sibirien eller i Sverige, låt oss prata om de älskade barn och syskon som vi har förlorat. Låt oss minnas och låt oss för alltid bevara dem i våra hjärtan.

Kjell Westerlund
 
Publicerad den 01 januari 2018
Januari 2018
Ett nytt år har kommit och jag ska försöka mig på att skriva en liten krönika för varje månad även under 2018. Under förra året utgick jag från olika citat, som handlade om sorg och tröst. Eftersom det finns så ofantligt många kloka tankar om dessa ämnen, så tänker jag fortsätta med samma utgångspunkt även detta år. Om du själv har något som du tycker är tänkvärt inom området så får du gärna maila mig. Kanske kan just det citat som du har skickat bli utgångspunkt för en krönika under året.

"Death leaves a heartache no one can heal - love leaves a memory no one can steal" Uttrycket är hämtat från en irländsk gravsten. Fritt översatt till svenska blir det "Döden lämnar en smärta i hjärtat som ingen kan hela - kärlek lämnar ett minne som ingen kan stjäla" Jag önskar att min översättning skulle låta lika poetisk som det engelska originalet men tyvärr räcker inte min poetiska ådra till för det. Kanske finns det någon bland er som läser detta som kan hitta ett lämpligare sätt att formulera det engelska uttrycket på svenska.

Men kanske är det ändå innehållet som är viktigare än formen. För visst är det så att våra barns och syskons död lämnar en sorg och smärta i våra hjärtan som ingen och inget någonsin riktigt kan ta bort. Hålet i hjärtat kommer för alltid att finnas kvar. Och kanske är det så att vi behöver det där hålet som ett bevis på all den kärlek vi har haft till den som inte längre finns med oss. Det kanske till och med är så att vi ska vårda hålet i vårt hjärta och inte vara så rädda för smärtan. Visst ska vi hjälpa varandra att försöka lindra smärtan men inte försöka utplåna den utan lära oss att leva med den.

Och all den kärlek vi fått och all den kärlek som vi gett våra barn och syskon, den kan ingen någonsin ta ifrån oss. Den ska vi också vårda. Den ska vi prata om och den ska vi alltid fortsätta att känna. Genom samtal och genom att dela minnen av dem vi saknar så håller vi kärleken levande. Det är detta som är så fint med vår förening. Här hjälper vi varandra att hålla minnet av våra barn och syskon levande. Här hjälper vi varandra att bevara kärleken till dem vi saknar. Och här hjälper vi varandra att lindra smärtan. Låt oss fortsätta med det under det kommande året. Låta oss fortsätta att prata, minnas och älska.

Kjell Westerlund
 
 
Publicerad den 01 december 2017
December 2017
I mina månadskrönikor tidigare under året så har jag haft med citat från Lars Björklund. Eftersom denne kloke man har skrivit så många bra saker genom åren så vill jag i årets sista krönika bjuda på två meningar, som båda är hämtade från hans bok "En skugga av kärlek". I boken skriver Lars på ett ställe "Minnen är broar till framtiden med fäste i det som varit". Och på ett annat ställe säger han "Livet vävs av det som har varit och det som kommer". Båda dessa meningar andas framtidstro utan att för den skull glömma det som har varit.

Och hur skulle vi någonsin kunna glömma det som har varit. Förlusten av våra barn och syskon kommer naturligtvis att för alltid finnas kvar i våra minnen. Men tänk om vi kan göra så som Lars skriver, att låta våra minnen bli broar till framtiden. Jag tror att det är precis detta som sorgearbete handlar om, att göra om det sorgliga som hände till ljusa, fina minnen som för alltid kommer att finnas med oss i resten av våra liv. Men det gör sig inte av sig själv. Precis som ordet "sorgearbete" säger så är det ett arbete. Vi måste aktivt arbeta för att göra det svåra och sorgliga till en bakgrund och låta det ljusa och fina bli en förgrund i våra liv. Blir vi kvar i det svåra och sorgliga så blir det svårt att hitta ljuset i vår framtid. Men det tar tid och vi måste låta det ta den tid som behövs.

Genom att prata med varandra om det som har varit, men också om det som är nu och om våra tankar om framtiden så gör vi precis det som Lars säger i den andra meningen som jag citerade. Vi låter våra liv bli en väv av det som har varit och av det som kommer. Låt oss fortsätta att prata med varandra, låt oss minnas och låt oss tillsammans se ljuset som kommer i framtiden.

Kjell Westerlund
 
 
Publicerad den 01 november 2017
November 2017
På en väggbonad hemma hos min mormor kunde man läsa "Som din dag så skall din kraft ock vara" Uttrycket kommer från den välkända psalmen "Blott en dag ett ögonblick i sänder" Jag hade sett den här bonaden hemma hos mormor under många år och efter hennes död hamnade den hemma hos min mamma. Även här såg jag bonaden ofta och textraden sa mig inte så mycket. Men på senare år har den mer och mer etsat sig fast hos mig. Efter vår sons död har jag många gånger frågat mig själv "Hur ska jag orka?" Den första tiden handlade det ofta om det som står i den första versen av psalmen "blott en dag ett ögonblick i sänder". Det var svårt att blicka in i framtiden och tro att det skulle gå att orka leva igen. Men allt eftersom tiden gått så känns det som krafterna sakta kommit tillbaka. Det är som om att jag precis fått så mycket kraft att jag orkat med de utmaningar som just den dagen eller den veckan inneburit.

Jag tror att vi människor har inneboende krafter som vi inte alltid vet om. När vi är med om något så svårt som att förlora ett barn eller ett syskon så känns det som om all kraft och ork försvunnit. Men märkligt nog så klarar vi av att leva vidare. Och för varje dag som går så orkar vi lite mer. Tomas Sjödin har skrivit en bok som heter "Reservkraft". Han är också inne på linjen att vi har krafter inom oss som vi på något märkligt sätt kan plocka fram när livet känns tungt och svårt.

Jag tror också att det ibland kan vara bra att stanna upp och blicka bakåt. Det kan kännas som att mörkret aldrig ska gå över och man förstår inte hur man ska orka med framtiden. Om man då blickar bakåt så kommer man ofta att upptäcka att saker som var absolut omöjliga att klara av den första tiden efter förlusten, de sakerna klarar man nu. Och med den insikten kanske det går att få en gnutta hopp för framtiden. Det kommer att gå att leva. Det kommer inte bara att handla om att överleva. De krafter jag behöver för att klara av livet finns inom mig och de kommer till mig när jag behöver dem. "Som din dag så skall din kraft ock vara".

Kjell Westerlund
Publicerad den 01 oktober 2017
Oktober 2017
"Du kan inte hindra sorgens fåglar att flyga över ditt huvud, men du kan hindra dem från att bygga bo i ditt hår." Jag är osäker på vem som ligger bakom detta uttryck, men jag har stött på det flera gånger. Och jag tycker det finns mycket klokskap i detta uttryck.

I många samtal med sörjande har jag hört berättelser om hur man på olika sätt försökt trycka undan sorgen. Det kan handla om en flykt in i arbete. Det kan handla om försök att fly sorgen genom att resa bort. Ja, det finns många sätt att fly. Men med sorgen är det ju så att det går inte att fly undan den. Det går inte att hindra sorgens fåglar att flyga över mitt huvud. Om man tänker sig sorgen som en stor, skrämmande rovfågel så är det ju inte så konstigt att man vill fly undan. Men om man tänker sig sorgen som en vacker, sjungande koltrast eller en liten rödhake, så känns inte behovet av flykt lika stort. Jag tror att man ska välkomna sorgen och inte vara rädd för den. Vi behöver sörja för att förstå den förlust vi drabbats av och för att kunna anpassa oss till ett liv utan den vi har förlorat.

Men vi ska inte låta sorgens fåglar bygga bo i vårt hår oavsett om det är stora skrämmande rovfåglar eller små trastar och rödhakar. Om vi låter sorgen få ett permanent fäste hos oss kan det vara svårt att låta livet växa och blomma igen. Att vi inte fortsätter att sörja de vi mist betyder ju inte att vi har glömt dem. Ett älskat barn eller syskon glömmer man aldrig. Men sorgen kan förvandlas till något annat, till minnen, till saknad, till kärlek och till en livslång relation fast i en annan dimension.

Och i den dimensionen kan vi med förundran se den stora rovfågeln sväva högt uppe i skyn och vi kan njuta av koltrastens vackra sång. Vi kan vara trygga i att sorgen inte har trasat sönder oss utan hjälpt oss att leva igen.

Kjell Westerlund
 
Publicerad den 01 september 2017
September 2017
"Jag ser dig, jag hör dig, jag bekräftar dig – så kan man sammanfatta vad stöd till en sörjande innebär." Det här citatet är hämtat från en av många föreläsningar med Lars Björklund, som jag haft förmånen att få lyssna till. Lars är numera kaplan på Sigtunastiftelsen, men har ett förflutet som sjukhuspräst. Han har också skrivit en lång rad böcker och han är som sagt en ofta anlitad föreläsare.

Många gånger tycker vi att det är så svårt att veta vad man ska säga och göra när man möter en människa i sorg. Genom att följa de enkla orden som Lars ger i citatet ovan så blir det inte så svårt. Bara genom att se den som har det svårt, har vi redan tagit första steget i att vara ett stöd. Många gånger får vi höra berättelser om sörjande som blivit så besvikna när de sett hur vänner undviker att möta dem. Någon sa en gång: "Det kändes som att bli osynlig eftersom de jag mötte låtsades som om de inte såg mig." Nej, låt oss våga se den som har det svårt. Låt oss våga möta den sorgsna blicken och våga stanna kvar i det mötet.

Många gånger är vi även så oroliga över vad vi ska säga när vi möter en sörjande medmänniska. Det är något i vår kultur som gör att vi tror att vi med ord måste trösta den som är ledsen. Men följer vi rådet "Jag hör dig" så är det så mycket bättre om vi bara lyssnar i stället för att försöka hitta de rätta orden. Oftast är det den sörjande som har behov av att prata och sätta ord på sin sorg. Genom att vara en god lyssnare gör vi en stor insats i att vara det stöd som den sörjande just då behöver.

Och så är det då det här med att bekräfta. Att ha förlorat det käraste man hade det gör ont. Då är det ingen tröst att höra saker som "Du ska se att det snart blir bättre". Eller klyschor som "Tiden läker alla sår". Nej då är det bättre att få bekräftelse i sin sorg och i sin outgrundliga saknad. Att som en pappa få höra från den psykolog han sökt hjälp hos "Det är OK att må dåligt när man har förlorat ett barn" det kan bli de ord som gör det möjligt att förstå den smärta som sorgen orsakar.

"Jag ser dig, jag hör dig, jag bekräftar dig" Låt oss alla hjälpas åt att förmedla dessa enkla ord till alla som tycker det svårt att möta en människa i sorg. Låt oss visa att det inte behövs några långa utbildningar eller dyra kurser för att ge det stöd som en sörjande medmänniska behöver.

Kjell Westerlund
 
Publicerad den 01 augusti 2017
Augusti 2017
"Du som sörjer någon du älskar, kom sätt dig här bredvid mig, så ska jag tala med dig om smärtan, och om livet som efter mörker föds på nytt."

De här raderna har tidigare biskopen i Stockholm, Caroline Krook, skrivit och de finns i en bok som heter "Om sorgen i livet". Jag tycker att de här orden väldigt väl beskriver grunderna för den verksamhet vi bedriver i VSFB. Dessa enkla rader tar upp tre saker som jag tror är grundläggande för det stöd vi kan ge varandra,

Det första är orden - kom sätt dig här bredvid mig. Att i lugn och ro sitta ner tillsammans kan många gånger räcka för att man ska känna ett stöd i sin sorg och förtvivlan. Närheten till någon som orkar och vågar stanna kvar räcker i bland som tröst när det känns svårt.

Det andra är orden - så ska jag tala med dig om smärtan. Sorgen gör ont och jag kan behöva få sätta ord på min smärta. Och att få lyssna till någon som beskriver sin smärta kan göra att jag känner igen mig. Det är inte alltid som jag kan uttrycka min smärta eftersom jag saknar orden. Att då får höra någon som uttrycker precis det jag känner kan vara förlösande.

Det tredje är orden - och om livet som efter mörkret föds på nytt. Här kommer det som jag tycker kanske är det viktigaste i samtalet med en sörjande. Det kommer ett liv igen. Det finns ljus där någonstans i framtiden. När sorgen känns som tyngst och det är svårt att se någon mening i livet, det är då vi behöver prata med varandra om att det kommer att gå att leva igen. Det kommer att gå att skratta och att hitta mening och glädje i levet igen. Det blir ljusare.

Vi som har har varit med en tid i VSFB, vi har ett extra ansvar när vi träffar nya medmänniskor, som drabbats av sorg. Vi måste våga sitta ner och lyssna. Vi måste bekräfta sorgen och smärtan. Och vi måste inge hopp om att finns en framtid när livet känns ljusare igen.

Kjell Westerlund
 
Publicerad den 01 juli 2017
Juli 2017
I den stora sorgens famn finns små ögonblick av skratt
Så som stjärnor tittar fram ut ur evighetens natt

Det här är de första raderna från en fantastiskt vacker text som Ted Gärdestad har skrivit. Flera kända artister har sjungit in den och den är verkligen värd att lyssna på och att ta till sig de välformulerade orden och tankarna bakom den. Jag tilltalas av bilden av sorgen som en stor famn som omsluter mig. Inte en famn full av mörker utan en famn där det finns ögonblick av skratt. Och att dessa skratt blir till stjärnor i sorgens mörker. Jag tror att det är väldigt viktigt att vi tillåter oss att se dessa ljuspunkter när vi befinner oss i sorgens mörker. Många sörjande som jag har mött genom åren har sagt: "Jag får nästan dåligt samvete när jag skrattar." Eller: "Tänk om folk tror att jag har glömt när de ser att jag är glad." Det jag vill säga är: "Dåligt samvete hjälper oss inte i vår sorg, och hur kan någon över huvud taget tro att man kan glömma de kära man mist."

Nej, när vi befinner oss där i det som känns som evighetens natt, då behöver vi ljuset från stjärnorna. Och om det är skrattet eller något annat som lockar fram stjärnorna så är det bara att tillåta sig att ta emot. Sorg och glädje är inte varandras motsatser utan de kan finnas sida vid sida. Jag tror att vi behöver stunderna av glädje för att orka med sorgen.

Hela sången "I den stora sorgens famn" är som sagt fantastiskt vacker och med en text som i alla fall hos mig går rakt in i hjärtat. Ta dig gärna tid att lyssna på den någon gång. Jag avslutar den här krönikan med fortsättningen av den första versen.

Och I solens första strålar flyger svalorna mot skyn
För att binda sköra trådar, tvinna trådar
Till en tross mellan oss
Så vi når varandra

Kjell Westerlund med stor hjälp av Ted Gärdestad
 
Publicerad den 01 juni 2017
Juni 2017
"Sorg går inte över. Den tar bara en annan form. En sorg är som havet. Till att börja med är vågorna väldigt stora. Sen kommer dyningarna. Men havet blir aldrig mer stilla." Den som har sagt och skrivit dessa kloka ord är en norsk författare, som heter Iben Sandemose. Hon är barnbarn till den kanske ännu mer kända författaren Aksel Sandemose.

Iben är inte ensam om att likna sorgen vid havets vågor. Jag hörde någon som en gång sa att sorgen efter ett barn är som en psykologisk tsunami. Vad en tsunami är fick vi smärtsamt veta efter katastrofen i Thailand. Innan dess var begreppet ganska okänt, i alla fall för mig. Men efter december 2004 vet vi att kraften i en tsunamivåg kan fullständigt slå sönder både liv och egendom. Och vi vet också att sorgen efter ett barn eller syskon med full kraft kan slå sönder tillvaron.

Men om man har kommit en bit på väg efter sin förlust så upplever i alla fall jag att sorgens vågor, precis som Iben Sandemose skriver, blir mer som dyningar. De är inte så höga, vilket ju medför att dalarna inte heller blir så djupa. Dyningarna slår inte heller lika kraftigt mot det liv som blivit efter förlusten och är heller inte lika hotfulla.

"Men havet blir aldrig mer stilla", skriver Iben Sandemose. Och det håller jag med om. Vårt vanliga hav kan ju ibland ligga alldeles spegelblankt utan minsta krusning. Men så blir det aldrig mer på sorgens hav. Här kommer för alltid att finnas små vågor, som oftast kanske inte påverkar mig så mycket, men jag känner dem. Och jag lär mig leva med dem. De blir en del av mitt nya liv. Och som jag känner det idag så vill jag inte vara utan dessa små vågor av sorg. De är en del av mig och de är en del av kärleken till mitt barn.

Kjell Westerlund
 
Publicerad den 01 maj 2017
Maj 2017
"Även sorgen kan bli en kraftkälla, om vi övervinner dess förlamande inverkan och trotsar dess lockande till medömkan med oss själva." Det här citatet kommer från Jacob Billström, en läkare och författare som föddes i Stockholm i slutet av 1800-talet.

För mig finns det två delar i det han säger som jag särskilt vill lyfta fram. Det första är det som beskriver sorgen som en kraftkälla. Jag delar verkligen den tanken. Visst kan sorgen kännas mörk och tung, men jag tror att den är alldeles nödvändig för att vi ska hitta livet igen. Och om man ser sorgen som en nödvändig process så blir det än viktigare att få lova att sörja. Att få lov att sörja på sitt sätt och att låta sörjandet få ta den tid den behöver. Detta är ju också en av grundtankarna i den kamp som förs av SAMS för att få till en sorgpeng som ett alternativ till sjukskrivning i samband med sorg.

Det andra jag vill lyfta fram är det Billström säger om att det kan vara lätt att lockas till medömkan med oss själva. Visst är det lätt att tycka synd om sig själv när man varit med om en svår förlust och visst ska vi kanske också i viss mån tillåta oss detta. Men vi måste vara vaksamma så att detta inte leder till bitterhet. Att vara bitter är en känsla som tar oerhört mycket energi och en känsla som kan vara svår att bli av med. Jag är helt övertygad om att alla de samtal som förs i vår förening, både i de fysiska rummen och i de virtuella rummen, hjälper oss att hantera riskerna för att hamna i bitterhet. När vi delar tankar och känslor med varandra så hjälper vi varandra att hitta strategier för att hantera livet så som det blev.

Sedan tror jag att känslan av att inte vara ensam i sin sorg ger oss både kraft och ork att sörja och den hjälper oss att tycka mindre synd om oss själva. Tillsammans hittar vi vägar i sorgen som leder oss framåt, fram mot ett liv, som trots förlusten blir ett liv värt att leva.

Kjell Westerlund
 
Publicerad den 01 april 2017
April 2017
"Den sorg, som inte kan få utlopp i tårar, kommer att få andra organ att gråta", skrev den engelske anatomikern Henry Maudsley på 1800-talet. Jag hörde uttrycket första gången under en föreläsning med Lars Björklund. Det fastnade i mitt huvud och jag har tänkt mycket på vad det här uttrycket egentligen betyder. Att sorg ofta framkallar tårar vet vi väl alla. Och många har sagt att det kan kännas alldeles nödvändigt att gråta och att det inte går att hålla tårarna tillbaka när sorgens smärta sköljer över en. Själv kommer jag ihåg en period en tid efter vår sons död när jag inte kunde gråta. Det var som om gråten satt fast i ett krampaktigt grepp i bröstet. Det var en förfärlig känsla och det var befriande när tårarna så småningom kom igen.

Jag minns också perioder när jag kände det som att jag behövde gråta för att släppa lit på de spänningar som jag kände inom mig. Då hände det att jag gick tillbaka och läste sådant som jag hade skrivit kort efter sonens död. Eller också kunde jag sätta mig och bläddra i de pärmar där vi samlade alla kort och brev som vi fick under den första tiden. Tårarna kom och för en stund släppte spänningarna.

Men vad innebär det att andra organ gråter? Ja, det är väl ett sätt att beskriva alla de kroppsliga besvär som inte så sällan dyker upp i samband med sorg. I våra samtalsgrupper är det ett ofta återkommande ämne, alla dessa sjukdomssymtom som sörjandet fört med sig. Ibland har vi i styrelsen pratat om att det skulle vara intressant om någon forskare ville ta sig an en studie på sambandet mellan sorg och vissa sjukdomar. Jag pratade med en läkare en gång om detta och han menade att eftersom sorg ofta framkallar stress och att man vet att stress påverkar immunförsvaret, så är det inte otroligt att det finns ett samband mellan sorg och vissa sjukdomar.

Men om man då ska ta fasta på det som Maudsley skrev så gäller det att inte hålla tillbaka tårarna. Och vad finns det egentligen för anledning att göra det. Det är ju det som är så fint när vi träffas i vår förening att vi aldrig behöver fundera över om det är okej att gråta. Det är bara att låta tårarna komma och ingen tycker det är konstigt. Och det som det då handlar om är ju egentligen friskvård.
 
Kjell Westerlund
 
Publicerad den 01 mars 2017
Mars 2017

Sorg är kärlek som blivit hemlös. Det här uttrycket stötte jag på första gången under en utbildning i Danmark för ganska många år sedan. I VSFB hade vi en tid funderat på att försöka få fler av våra medlemmar att ta steget att bli stödpersoner. Samtidigt hade vi vid ett nordiskt möte för föreningar för föräldrar som förlorat barn hört talas om att man i den danska Landsföreningen till stötte ved spädbarnsdöd, anordnade utbildningsdagar för blivande stödpersoner. VSFB fick en inbjudan att vara med vid en sådan utbildning och Susanne och jag deltog under två intensiva dagar i en utbildningshelg. När vi under hemresan jämförde våra välfyllda anteckningsblock så hade vi överst båda skrivit uttrycket Sorg är kärlek som blivit hemlös. Vi hade båda fastnat för det här uttrycket, som vi tyckte var bland det bästa vi hört när man på olika sätt försökt förklara vad sorg är.

För visst är det så att all den kärlek som vi lagt på våra barn och syskon, vad ska vi göra med den när våra kära har tagits ifrån oss? Var ska vi göra av den när de vi älskar inte finns hos oss och kan ta emot den? Kärleken har blivit hemlös. Och inte är det då konstigt att vi är sorgsna och att det känns frustrerande när vi inte längre konkret kan visa vår kärlek till våra barn och syskon. Vi sörjer och sorgen känns tung och många gånger svår att bära.

Men som jag ser det behöver kärleken till dem vi förlorat inte för all framtid vara hemlös. Jag tror att sorgearbetet hjälper oss att hitta nya sätt att visa vår kärlek. I vår förening har vi sett många exempel på detta. Dikter och berättelser skrivs, bilder målas, och inte minst så väljer många att bli stöd för andra som förlorat barn eller syskon. Detta tycker jag är fantastiska bevis på kärlek till de vi förlorat – att göra något meningsfullt av den meningslösa förlusten. Vi hedrar de vi förlorat genom att hjälpa och stötta andra. Vår sorg blir lättare att bära och kanske kan det kännas att den hittar en ny form och ett nytt hem.

Kjell Westerlund
 
 
Publicerad den 01 februari 2017
Februari 2017
Sorgen nu är en del av lyckan då - så skriver C S Lewis i boken "Anteckningar under dagar av sorg". Boken är en självbiografi där Lewis skriver om sorgen efter sin älskade Joy Gresham. Paret hade inte varit gifta särskilt länge när Joy drabbades av en cancer, som efter en kort tid tog hennes liv. Lewis skriver på ett annat ställe i boken: "Man säger till mig att hon gått vidare, men mitt hjärta ropar kom tillbaka." Och så är det väl många gånger när vi försöker förstå det som har hänt när vi förlorat någon vi älskat. Omgivningen försöker på olika sätt trösta oss men allt vi vill är att den vi förlorat ska komma tillbaka.

Boken "Anteckningar under dagar av sorg" blev till en fantastisk film med titeln "Shadowlands". Här är det Anthony Hopkins som spelar C S Lewis och Debra Winger som gestaltar Joy Gresham. I en scen så tar Lewis med Joy till en vacker plats som han tycker mycket om. Båda vet att Joy är sjuk och att hon kommer att dö, men Lewis vill inte prata om det. Joy tar ändå upp det svåra ämnet och säger att hon vill att Lewis ska minnas den här stunden av lycka när hon är död. Alltså att den lycka de känner i sin kärlek nu kommer att var en del av sorgen när hon är död. Och mot slutet av filmen får vi se Lewis återvända till den här platsen och man kan förstå att han kommit till en punkt i sitt sorgearbete där han kan se att den sorg han känner är en nödvändig del som hänger ihop med den lycka han en gång kände tillsammans med Joy.

Och visst är det så. Sorgen vi känner efter våra älskade barn och syskon hänger samman med den lycka vi känt tillsammans med dem. Vi kommer alltid att sörja och sakna dem och vi kommer alltid att älska dem. Slutligen skulle jag vilja uppmana dig att läsa boken eller se filmen om du inte gjort det. Jag lovar att du kommer att få en fin upplevelse.

Kjell Westerlund
 
Publicerad den 01 januari 2017
Januari 2017
I månadskrönikan i december skrev jag att jag var tveksam till om det skulle bli fler månadskrönikor. Men som ni märker - jag kan inte riktigt låta bli. Jag ska försöka skriva något varje månad också under 2017. Och det gemensamma för krönikorna den här gången kommer att vara olika uttryck som har med sorg och tröst att göra. Det har sagts och skrivits mycket klokt och tänkvärt inom detta område så det finns en rik källa att ösa ur. Så håll till godo – här kommer årets första månadskrönika.

Sorgen är kärlekens pris - det är ett uttryck som jag har stött på många gånger. Bland annat är det titeln på en fantastisk bok som Gillis Edman skrivit. Men om man funderar lite kring uttrycket så uppstår det hos mig flera frågor. Ordet pris har ju flera betydelser. Ska vi tänka att det handlar om pris i betydelsen kostnad eller ska vi se på det som ett pris som man kan vinna. Ja, i en del gamla texter, speciellt i psalmer, så kan ju pris också betyda ära.

Hur blir det då om vi tar uttrycket Sorgen är kärlekens pris och ser på det ur de olika betydelserna för ordet pris. Att kärlek är något stort och fantastiskt tror jag alla håller med om. Och kärleken till våra barn är väl alldeles odiskutabel, precis som syskonkärlek. Om då vårt barn eller vårt syskon rycks ifrån oss så är det inte konstigt att priset vi får betala, sorgen, är så stort.

Men om vi tänker på pris i betydelsen något man kan vinna, hur blir det då? Ja, för mig fungerar den betydelsen också. Visst kan sorgen kännas tung och svår att bära, men den blir samtidigt ett tydligt bevis på att jag saknar och längtar efter den som jag älskat så mycket. På det sättet kan jag se sorgen som ett vunnet pris, ett tecken på kärlek.

Hur blir det då slutligen med ordet pris om det betyder ära? Ja, men det blir ju alldeles självklart! Den som jag älskar den ärar jag, och när den jag älskar har tagits ifrån mig då ärar jag honom eller henne genom min sorg. För mig känns alltså alla tre betydelserna av ordet pris som fullt relevanta i uttrycket Sorgen är kärlekens pris. Och gemensamt för mig i alla de här sätten att se på detta uttryck, det är att jag vill vara rädd om min sorg. Jag vill inte se på sorg som något som jag måste bli av med. Jag vill vårda den och jag vill lära mig leva med den och jag vill se den som ett bevis på kärleken till den jag saknar.

Kjell Westerlund
 
Publicerad den 01 december 2016
December 2016

"Tacksam att denna förening finns då man får så mycket stöd och förståelse som inte andra kan ge eller förstå" Den här kommentaren blir den sista som jag grundar mina månadskrönikor på. Tänk så många fina och kloka kommentarer vi fick när vi genomförde vår medlemsenkät. Och även om det inte är någon ny enkät på gång just nu så hoppas jag att du som vill kommentera det vi gör i vår förening, skickar dina kommentarer antingen till någon i styrelsen eller till vår tidningsredaktion. För att fortsätta att utvecklas behöver vi veta vad ni medlemmar tycker.

Men om vi en stund stannar kvar vid den inledande kommentaren så tänker jag att den sammanfattar vad många medlemmar har uttryckt. Dels det här med tacksamhet över stödet man fått. Och det har vi ju pratat om tidigare hur viktigt det är att vi alla hjälps åt på olika sätt att stötta varandra i vårt fortsatta liv utan dem vi saknar. Dels innehåller ju kommentaren också den här känslan av att andra inte förstår. Och så är det nog. Det är inte lätt att förstå känslan av att förlora ett barn eller ett syskon. Jag tror inte att vi heller ska begära att någon ska förstå. Vi förstår det ju knappt själva. Och ibland tänker jag att vi kanske ändå ska försöka tänka, att de i vår omgivning som kanske säger saker ibland som gör oss ledsna eller besvikna, de säger så för att de inte förstår. Men de försöker ändå göra så gott de kan. Jag vill tro gott om människan och tänker att ingen medvetet säger saker för att göra oss ännu mer ledsna och sorgsna än vad vi redan är. De förstår inte men de försöker ändå att göra det bästa de kan.

Med de här orden avslutar jag alltså månadskrönikorna för 2016. Om, och i så fall i vilken form det kommer krönikor under 2017, det återstår att se. Men till dig som skrev kommentaren vill jag säga "Tack för att jag fick låna den."

Kjell Westerlund
 
Publicerad den 01 november 2016
November 2016
"Genom akutmottagningen. Där träffade jag en underbar person på natten då min dotter avled. Det var hon som berättade om föreningen. Hon ordnade också ett möte med dr o ssk och ambulansmännen som tog hand om min dotter i ambulansen in till sjukhuset. Vi fick prata och höra om allt de gjorde för henne. Vi ville det för att kanske förstå det ofattbara....med tiden iaf......"

När jag läser den här kommentaren från vår medlemsenkät förra hösten känns den särskilt aktuell med tanke på det jag varit med om den senaste veckan. Genom en av våra medlemmar, som arbetar som polis, hade jag fått en inbjudan att föreläsa för POSOM-grupper i ett antal kommuner i Dalarna. POSOM står för psykosocialt omhändertagande och i dessa grupper finns ofta en lång rad olika professioner representerade. Bland mina åhörare fanns alltså vårdpersonal, präster, diakoner, ambulansförare, poliser, personal från Räddningstjänsten, kuratorer med flera. Med utgångspunkt i min egen historia berättade jag om vad som händer med en människa i kris. Hur kan reaktionerna se ut och hur kan alla som finns runt omkring hjälpa till på bästa sätt. Det blev många stimulerande och givande samtal och det kändes verkligen som det jag hade att förmedla togs emot med stort intresse.

En del av föreläsningen handlade om att berätta om VSFB och de andra föreningarna i SAMS. Att personer som i sina yrken träffar på människor i kris ska känna till att det finns anhörigorganisationer känns väldigt viktigt. Då kan man ju precis som den som omnämns i den inledande kommentaren, hänvisa till en organisation som arbetar med stöd till efterlevande. Ett stöd som vi ju så väl vet behövs, inte minst när den akuta krisen kanske har lagt sig.

I kommentaren talas det också om hur det blev möjligt att träffa ambulansmännen för att höra vad som gjorts på väg till sjukhuset. Detta berättades det också om i grupperna jag träffade i Dalarna. Tänk så viktigt det kan vara att, precis som det sägs i kommentaren, få möjlighet att få alla pusselbitar för att försöka förstå det ofattbara. Om inte just när det hänt, så kanske senare. Om det är så att du går och funderar på en pusselbit, på något som känns oklart i samband med ditt barns död, så tveka inte att höra av dig till någon inom den yrkesgrupp som du tror kan svara på dina frågor. Med de erfarenheter jag fick från samtalen med olika yrkespersoner i Dalarna, så tror jag säkert att du kommer att få möjlighet att ställa dina frågor och förhoppningsvis också få de svar som du saknar.
 
Och till dig som skrev kommentaren vill jag säga "Tack för att jag fick låna den."

Kjell Westerlund
 
Publicerad den 01 oktober 2016
Oktober 2016
"Tror att alla vägar är bra och viktiga! Ju fler som känner till och kan sprida att VSFB finns desto fler kan få stöd i sin sorg."

Den här kommentaren fanns under avsnittet om viktiga vägar in i vår förening i vår medlemsenkät förra hösten. Och precis som den som skrev kommentaren så menar jag att det finns många vägar in i vår förening och alla är bra och viktiga. Att i sorgen efter sitt barn eller sitt syskon hitta andra som förstår och som kan dela med sig av erfarenheter, är ju så oerhört värdefullt. Det vet vi alla som finns i vår förening.

Men hur kan vi hjälpas åt så att fler hittar oss? Ja, som den som skrev kommentaren menar så finns det många vägar. Vi har vårt informationsmaterial som vi på olika sätt försöker sprida. Här kan vi alla hjälpa till och materialet får du om du kontaktar material@vsfb.se

Vi har också sett att många hittar vår förening efter att ha läst olika reportage i tidningar. Om du blir kontaktad av en reporter i något sammanhang så tveka inte att berätta om vår förening och dess verksamhet. Berätta vad föreningen betytt för dig. Och mer om föreningen finns ju alltid att hämta på hemsidan www.vsfb.se

Sedan vet man ju aldrig riktigt vem som behöver information om VSFB och när den behövs. Därför tänker jag att det egentligen inte finns något sammanhang som är mer rätt än något annat. Låt vetskapen om att VSFB finns spridas på olika sätt och i olika sammanhang och när som helst. Det viktigaste är att den dag det ofattbara händer, då ska alla som vill veta om att det finns en förening att vända sig till. En förening med medlemmar som förstår och gärna delar med sig av sina erfarenheter. En förening med medlemmar som kan visa att det faktiskt går att överleva och det går att leva, trots förlusten.

Och till dig som skrev kommentaren vill jag säga "Tack för att jag fick låna den."

Kjell Westerlund
 
Publicerad den 01 september 2016
September 2016
"Väldigt viktigt att den finns och ger stöd under den svåra sorgeperioden som varar olika länge för olika människor"

I den här kommentaren, som jag även denna gång hämtat från förra årets enkät, finns två sanningar som tål att upprepas. För det första - det är viktigt att föreningen, det vill säga alla vi medlemmar, finns och kan ge stöd. Och för det andra – sorgeperioden varar olika länge för olika människor.

Om vi stannar upp lite vid den första sanningen så tror jag att vi aldrig tillräckligt ofta kan poängtera att det är vi själva som är det stora stödet för varandra. Här vill jag skicka stora, varma tackkramar till er alla som stannar kvar i föreningen och blir de konkreta svaren på frågan som många nydrabbade ställer sig - "Kommer jag att överleva?" Genom att finnas med i samtalsgrupper, på facebook, i artiklar i Fjärilen och så vidare så blir vi de bilder av framtidshopp som man så väl behöver när allt känns mörkt och hopplöst.

Den andra sanningen är också mycket viktig att få klar för sig. Sorgen ser olika ut och tiden för att sörja är väldigt individuell. Det man kanske ändå kan slå fast är att sörjande ofta tar mycket längre tid än vad gemene man tror.

Numera finns en hel del forskning som stödjer båda dessa sanningar. Kari Dyregrov, vid Sentret för krispsykologi i Oslo, har så sent som i somras presenterat resultat av studier hon gjort bland efterlevande. Hon säger bl a "Man kan inte förvänta sig att det ska gå fort. De här människorna behöver hjälp och förståelse under lång tid framöver." På ett annat ställe i sin rapport framhåller hon vikten av att stötta och dela med varandra.

Och det är ju precis det som vår verksamhet i VSFB går ut på - att stötta och dela med varandra. Låt oss fortsätta detta viktiga och nödvändiga arbete tillsammans. Och till dig som skrev kommentaren vill jag säga "Tack för att jag fick låna den."

Kjell Westerlund
 
Publicerad den 01 augusti 2016
Augusti 2016
"Livlinan när det värsta händer."

I flera kommentarer i vår medlemsenkät förra hösten återkom ordet livlina. När man tänker närmare på ordet livlina så blir det mer och mer klart hur viktig och betydelsefull vår förening är för många. En lina till livet. Någonting som gör att det går att orka hänga kvar i livet när allt runt omkring har slagits sönder. När det käraste jag har har tagits ifrån mig, då behöver jag verkligen en lina att hålla fast i för att överleva.

Tänk så fint att vi då tillsammans i VSFB kan hjälpa varandra att orka leva vidare. Och tänk så viktigt det blir med det vi alla kan bidra med för att stötta varandra. Samtalsgruppen, kommentaren på Facebook, raderna i brevet, telefonsamtalet. Eller det som så många uppskattar – bidragen till vår medlemstidning Fjärilen. Det kan vara allt från den egna berättelsen till en bild eller ett boktips. Att dela med sig till andra blir ett sätt att hjälpas åt när livet gör ont.

Att förlora ett barn eller ett syskon kan många gånger göra att livet känns meningslöst. Många har vittnat om tankarna som kommer: "Jag kommer aldrig att orka." Tänk så skönt att då få greppa tag i en livlina. Och tänk så fantastiskt att just du kan få vara med om att slänga ut den där livlinan, vara en del av det som gör att en medmänniska orkar leva vidare trots förlusten.

Och till dig som skrev kommentaren vill jag säga "Tack för att jag fick låna den."

Kjell Westerlund
 
Publicerad den 01 juli 2016
Juli 2016
"Värdefullt att föreningen finns! Allteftersom tiden har gått efter förlusten av mitt barn förstår jag att föreningen har betytt mycket för mig. Föreningen och dess varierande aktiviteter och fina medmänniskor som jag delar samma öde med, har med tiden gett en ’ny botten’ att vila på."

I den här kommentaren från vår medlemsenkät förra hösten finns ett uttryck som jag har fastnat för. "En ny botten att vila på". Efter min förlust upplevde jag att en bottenlös sorg. Det kändes som att sjunka ner i något där jag förtvivlat försökte hitta ett fäste för mina fötter. Ibland tänkte jag att det aldrig skulle gå att komma upp till ytan igen. I samtal genom åren har jag förstått att denna känsla är ganska vanlig. Varje dag är ett famlande och en kamp för att bottna så att det blir möjligt att ta sig upp igen ur den bottenlösa sorgen.

Medlemmen som skrivit den här kommentaren verkar ha upplevt det som jag gjorde nämligen att kontakten med VSFB blev vändningen. Samtalen med andra i föreningen, föreläsningarna, Fjärilen och allt annat som finns i VSFB hjälpte mig att bottna. Det fanns andra som hjälpte mig sätta ord på det jag tänkte och kände. De visade att det faktiskt var möjligt att ta sig fram till ett liv som var möjligt att leva.

Och inte minst det som står om vila tycker jag är viktigt. Att få en botten att vila på. Den bottenlösa sorgen är tung och tröttande. Varje möjlighet till vila är oerhört värdefull. Att få bekräftat att det VSFB gör och står för hjälper till att ge en botten att vila på känns bra. Det ger kraft att fortsätta arbetet i föreningen för att ge fler som famlar och kämpar en möjlighet att hitta en botten i sin sorg. Min förhoppning är att du som behöver hitta en botten ska göra det. Och till dig som skrev kommentaren vill jag säga "Tack för att jag fick låna den."

Kjell Westerlund
 
Publicerad den 01 juni 2016
Juni 2016
"Fler reportage utanför Västkustområdet. Fler riktade mot syskon."

"Mer av berättelser som inger hopp, som visar hur man tar sig vidare."

Ja, så här skev två av våra medlemmar i medlemsenkäten i höstas. Det var kommentarer till vad man önskar läsa om i vår medlemstidning.

Om vi börjar med att fundera lite kring den första kommentaren och det här med fler reportage riktade mot syskon, så kan jag förstå att det efterfrågas. När man bläddrar i Fjärilen så är ju det mesta inriktat på föräldrar som förlorat barn. Och om man tänker efter så kanske det inte är så konstigt med tanke på att de allra flesta av våra medlemmar är föräldrar som förlorat barn. Men det hindrar ju inte att vi gärna ser fler reportage som vänder sig till våra syskon-medlemmar. Men då behöver vi hjälp av er syskon. Fatta penna och skriv. Berätta er historia. Kom med tips på bra böcker, sevärda filmer och exempel på musik som varit till tröst.

När det gäller fler reportage utanför Västkustområdet så är det egentligen samma princip som gäller. Det är ni som bor utanför Västkustområdet som måste hjälpa till med material till tidningen. Jag tycker i och för sig att det har förändrats en del under senare tid. Fjärilen speglar mer och mer att vi är en förening med medlemmar över hela landet. Men det kan bli bättre.

Beträffande det andra citatet så kan jag bara instämma. Det här med att försöka ingjuta hopp har varit en ledstjärna för mig i allt det jag skriver. Vi har alla varit med om det svåraste svåra. Och visst kan vi ibland behöva dela med oss av just det, men ännu mer behöver vi dela tankar kring hur vi klarar av livet som det blev och som det är. Hur kan vi hitta mening i livet? Hur kan vi tänka och minnas de vi förlorat utan att det gör så ont? Hur kan vi skapa framtidstro? Ja, det finns många saker vi kan dela med oss av till varandra för att hjälpas åt att orka leva vidare.

Så du som är förälder eller syskon, du som bor i norr eller söder eller var som helst i landet, fatta pennan, sätt dig vid tangentbordet och dela med sig av dina tankar och upplevelser. Och till dig som kanske känner igen att det var du som skrev någon av kommentaren i enkäten – tack för att jag fick låna den.
 
Kjell Westerlund
 
Publicerad den 01 maj 2016
Maj 2016
"Att möta andra som förstår hur det är att mista barn känns både viktigt och gott i själen. Det kan vara lika goda möten i en samtalsgrupp som på en bussresa. Att lyssna på en intressant föreläsare kan ibland vara en ahaupplevelse eller en igenkännande stund" Ja, så här skev en av våra medlemmar i medlemsenkäten i höstas. De tre meningarna sammanfattar på ett mycket bra sätt föreningens bakomliggande takar när det gäller att anordna olika typer av aktiviteter.

"Att möta andra som förstår hur det är att mista barn känns både viktigt och gott i själen" Just detta att ordna möten mellan människor som förlorat det käraste man har är grundtanken i hela arbetet i VSFB. Sedan kan, precis som jag skrivit förut, mötet se olika ut. Det kan vara föräldrar som träffas eller det kan vara syskon. Det kan vara fysiska möten eller det kan vara via sociala medier. Sätten är många men mötet med någon som förstår är det grundläggande.

"Det kan vara lika goda möten i en samtalsgrupp som på en bussresa." Ja, där finns tanken att det bland de aktiviteter vi anordnar, ska finnas något som passar alla. Den första tiden efter förlusten kan det kanske vara svårt att tänka sig att delta i en social aktivitet som till exempel en bussutflykt. Då kanske mötet i samtalsgruppen är det man klarar av. Eller kanske mötet i facebookgruppen. Men många av våra medlemmar som deltagit i aktiviteter som till exempel en bussresa eller ett studiebesök har berättat att det känts bra och att det blivit många tillfällen till fina samtal även vid dessa aktiviteter.

"Att lyssna på en intressant föreläsare kan ibland vara en ahaupplevelse eller en igenkännande stund." Det här med att lyssna till personer som utifrån erfarenhet och kunskap berättar något kan vi väl aldrig få för mycket av. Att få sitta ner en stund och ta del av vad någon annan upplevt eller kommit fram till tycker jag är berikande. Det ger tillfälle till reflektioner och nya tankar. Och inte sällan ger det upphov till goda samtal i en paus i föreläsningen eller när föreläsaren avslutat och tackat för sig.

Ja, möten och samtal, i vilken form det än må vara, det kommer säkert att fortsätta att vara en av grundpelarna i VSFBs verksamhet. Fundera över på vilket sätt du kan vara med i någon form av samtal framöver. Och har du idéer på aktiviteter eller föreläsare så får du gärna höra av dig. Och till dig som kanske känner igen att det var du som skrev kommentaren i enkäten - tack för att jag fick låna den.

Kjell Westerlund
Publicerad den 01 april 2016
April 2016
"Många föräldrar blir nog ganska isolerade i sin sorg. Därför är det viktigt med sociala aktiviteter av olika slag".

Ja, detta är ännu ett citat hämtat från vår medlemsenkät. Och jag tror att det är många som känner igen sig i känslan av isolering. När det ofattbara har hänt kan det vara väldigt svårt att hitta mening i att göra något tillsammans med andra. Sorgen ligger där som ett förlamande täcke och inget känns meningsfullt längre. Känslan av att aldrig mer kunna delta i några former av sociala aktiviteter finns där. Men behöver det verkligen vara så?

Nej, så behöver det inte vara. Att för en stund göra något tillsammans med några andra behöver inte betyda att du har glömt eller att du inte sörjer. Det är därför som vi i vår förening försöker erbjuda en mängd olika typer av aktiviteter, även sådana som vid en första anblick kan verka som att de inte alls skulle passa in i en förening av vårt slag. Till exempel bjuder vi in till stadsvandringar, filmkvällar, utflykter och mycket annat. Många av våra medlemmar har berättat att det känts bra att vara med i dessa sammanhang. Man vet att andra som finns med bär på liknande erfarenheter, vilket känns tryggt. Man kan skratta och man kan gråta utan att behöva förklara något.

Men, kanske du säger, den här typen av aktiviteter erbjuds ju inte där jag bor. Nej, så är det. Tyvärr har vi inte möjlighet att erbjuda aktiviteter på så många ställen i vårt avlånga land som vi skulle önska. Men kanske kan du hitta en VSFB-medlem i din närhet och tillsammans kanske ni kan göra något även om inte VSFB står som arrangör. Tryggheten av vara tillsammans med någon som delar din erfarenhet kanske gör att du vågar.

Därför vill jag uppmana dig att våga ta steget och delta i någon social aktivitet oavsett om det är VSFB eller någon annan som står som arrangör. Och till dig som kanske känner igen att det är du som skrivit citatet – tack för att jag fick låna det.

Kjell Westerlund
 
Publicerad den 01 mars 2016
Mars 2016
"Läste om FEBE i en veckotidning. Dom rekommenderade att jag skulle höra av mig till VSFB då de inte har möten i Göteborgstrakten". Det här är ytterligare en kommentar, som fanns med i vår medlemsenkät under frågan hur man kom i kontakt med vår förening. Jag blir så glad när jag läser den här kommentaren. Det här är ett lysande exempel på vad vårt samarbete i SAMS har betytt. Genom detta nätverk har vi lärt känna de organisationer som arbetar med stöd till efterlevande. Vi har lärt oss att vi alla ser likadant på behoven som man som sörjande kan ha att komma i kontakt med andra som har liknande erfarenheter. Och vi har lärt oss var de olika organisationerna har sina verksamheter. Det känns fantastiskt bra att veta att den som söker kontakt med en organisation blir hänvisad vidare om organisationen själv inte har någon verksamhet i närheten av den som tog kontakten. Ingen prestige, inget revirtänkande, bara viljan att hjälpa den medmänniska som är i behov av stöd.

Men jag tror att det här samarbetet mellan organisationerna i SAMS skulle kunna ta ytterligare ett steg. Vi vet att vi idag har ett väl fungerande arbete på nationell nivå. Jag tror att vi skulle kunna hitta former för mer samarbete också på lokal nivå. Vi vet att många av våra medlemmar i VSFB också är medlemmar i andra organisationer som arbetar med stöd till efterlevande. Varför inte undersöka möjligheten till att kanske ha en gemensam träff någon gång. Eller kanske försöka att tillsammans anordna en föreläsning eller liknande. Ibland är underlaget i den egna organisationen för litet för att orka med att genomföra en aktivitet men tillsammans med några andra skulle det kanske gå. Och vi behöver inte begränsa samarbetet till att bara gälla de som arbetar med stöd till efterlevande. Varför inte se efter om det i närområdet finns andra typer av organisationer, som man skulle kunna samarbeta med. Det finns en hel del sanning i uttrycket "Tillsammans är vi starka".

Min uppmaning till er alla runt om i landet är alltså: Se dig omkring i den kommun där du bor. Kanske finns det en organisation eller förening där man skulle uppskatta en fråga från dig om samarbete. Och till dig som kanske känner igen att det är du som skrivit kommentaren – tack för att jag fick låna den!

Kjell Westerlund
 
Publicerad den 01 februari 2016
Februari 2016
"Lite fler reportage om medlemmars egna upplevelser/berättelser kanske. Jag tycker det känns skönt med den där känslan att känna igen sig och inte känna sig ensam i sin sorg." Det här är ytterligare en kommentar, som fanns med i vår medlemsenkät under frågan om vad man ev saknar i vår medlemstidning. När jag läser kommentaren tänker jag att det är en kommentar som vi så ofta får höra. "Vi vill ta del av andras upplevelser." Varför tänker vi så här? Vad är det som gör att vi så gärna vill ta del av andras historier? Jag tror det kan finnas flera orsaker. Jag tror att ett av de viktigaste skälen är att vi vill få tag i känslan: "Jag är inte ensam." Många upplever en stark känsla av ensamhet och utanförskap när man förlorat ett barn eller ett syskon. Det finns ingen som förstår. Det känns som att man är den enda i världen som varit med om en sådan smärtsam förlust. Att då få läsa om vad andra har varit med om och hur de har känt och hur de har upplevt sin förlust, ger en känsla av samhörighet. "Jag är inte ensam."

Jag tror också att berättelserna kan hjälpa mig att sätta ord på mina egna känslor och upplevelser. Det är inte så konstigt att det är så svårt att beskriva hur det känns att förlora någon som man älskar så innerligt. Det har ju inte gått att sätta sig in i den känslan i förväg. Och när allt är kaos – hur ska man då kunna hitta de rätta orden som gör det möjligt att förklara vad man känner.

Men det som kanske är allra mest värdefullt med att ta del av andras berättelser tror jag ändå är känslan av att det går att överleva. Den som delar med sig av sin berättelse har ju bevisligen överlevt sin förlust och är nu så pass stark att han eller hon kan dela med sig av sina upplevelser. Det tror jag är en ovärderlig känsla. Jag kommer att överleva, och jag kommer att kunna leva.

Därför vill jag uppmana dig som läser detta. Dela med dig av din historia. Skriv ner den och skicka in den till Fjärilen så ger du många möjligheten av att känna igen sig. Visa oss som läser tidningen att det går att leva vidare. Hjälp oss att förstå och känna igen oss i det vi känner och upplever. Och till dig som kanske känner igen att det är du som skrivit kommentaren – tack för att jag fick låna den!

Kjell Westerlund
 
Publicerad den 01 januari 2016
Januari 2016
Inför 2016 funderade jag mycket på om och hur jag skulle kunna fortsätta att skriva månadskrönikor för hemsidan och Fjärilen. Jag måste medge att det ibland har varit svårt att hitta den rätta inspirationen och nu låg 12 månaders utmaningar framför mig. Men så plötsligt blev det alldeles klart och tydligt för mig varifrån jag skulle hämta inspirationen. Naturligtvis från alla kloka medlemmar i VSFB. I den enkät som föreningen genomförde under hösten 2015 gavs det utrymme för fria kommentarer och i dessa kommentarer finns massor av tankar och reflektioner som är väl värda att läsas av många. Så därför blir det nu så att jag varje månad under 2016 kommer att utgå från en kommentar från någon VSFB-medlem och här kommer så den första.

MÅNADSKRÖNIKA JANUARI 2016

"Jag lånade många böcker på biblioteket om sorg och död (bla fick jag tips av bekanta om Lars Björklund) och kanske var det via någon av dem som jag hittade hemsidan." Den här kommentaren fanns med i vår medlemsenkät under frågan om hur man hittat till vår förening. När jag läser kommentaren tänker jag att litteraturen kan spela en viktig roll i vårt sorgearbete, inte bara genom sitt innehåll utan också som ett konkret tips på hur man kan hitta stödföreningar som VSFB. Om du har ett bibliotek i din närhet så fråga gärna om förslag på böcker inom ämnet "Stöd till sörjande". Kanske kan du tipsa dem om att göra en liten specialhylla med lämpliga böcker i ämnet och kanske kan du där få lämna informations-broschyrer om VSFB. Och du vet väl om att du på VSFBs hemsida kan hitta en litteraturlista med en mängd titlar på böcker om sorg och stöd till sörjande.

Författaren Lars Björklund nämns i citatet. Han är en av många som i sina böcker delar med sig av kloka tankar till tröst i en svår livssituation. I den minnestidning som VSFB gav ut 2013 hade vi fått lov att plocka en del texter ur hans bok "En skugga av kärlek" Så här skriver han i slutet av den boken.

"Jag är glad för att jag lever. Jag är glad för att jag finns och för att du har funnits. Jag är glad för allt vi fick dela och för det liv vi fick leva. En dag räcker för ett livslångt minne. Ditt ansikte för en evighet. Jag glömmer dig aldrig. Det är inte i det som varit som livet blir till. Det är i framtiden. Binder jag fast mig i det som har varit stannar livet. Återvänder jag och försöker göra livet som det var förut tappar jag livslusten. Det finns ingen väg tillbaka. Minnen är broar till framtiden med fäste i det som har varit. Broar som tar mig över nuets svindlande djup. Inte som en flykt, utan som en ofrånkomlig förutsättning. Livet vävs av det som har varit och det som kommer"

Tankarna från Lars Björklund får avsluta årets första krönika där det inledande citatet alltså kommer från en kommentar i vår medlemsenkät. Och till dig som kanske känner igen att det är du som skrivit kommentaren – tack för att jag fick låna den!

Kjell Westerlund
 
Publicerad den 01 december 2015
December
Månadens bild – december 2015
 
 
Så här i december har jag gjort i ordning en kruka och ställt på min trappa. Här brinner ett ljus för att visa ljuset är starkare än mörkret. Några videkvistar påminner oss om att det så småningom kommer en vår igen. Och kärleksörten – ja den finns där som en symbol på den alltid närvarande kärleken till de vi saknar.
 
Kjell Westerlund
 
Publicerad den 01 november 2015
November
Månadens bild – november 2015
 
 
Vad har blommor och fjärilar med november att göra? Ingenting, kanske du tänker. Men jag menar att det är just nu, i den mörkaste delen av hösten, som vi behöver ta fram bilder som påminner om livet och ljuset. Och fjärilar kan vi väl aldrig få för mycket av, eller hur?
 
Kjell Westerlund
 
Publicerad den 01 oktober 2015
Oktober
Månadens bild – oktober 2015
 
 
Även om vi kommit en bit in på hösten så kan naturen fortfarande bjuda på en fantastisk färgprakt. Ta tillfället i akt att samla på vackra bilder och minnen så kanske det går lättare att klara av mörkret. Glöm inte att ljuset kommer tillbaka.
 
Kjell Westerlund
 
Publicerad den 01 september 2015
September
Månadens bild - September 2015
 
 
Vi är inne i september och hösten är här. Ibland pratar vi om den gråa hösten, lika grå som urberget. Men hur är det egentligen med våra berg? Är de alldeles grå? Tar man närkontakt med berget så upptäcker man en mängd olika färger. Ibland bildar färgerna mönster. På den här bilden kan du se allt ifrån mörkaste grått till rosa och vitt. Jag tänker att den här bergssidan ser ut precis som livet. Ibland är det grått och svart men dessa stunder blandas också med de ljusa. Och visst kan livet ibland till och med ha ett rosa skimmer över sig. Om vi tar vara på de ljusa stunderna så kanske vi också orkar med de mörka.
 
Kjell Westerlund
 
Publicerad den 01 augusti 2015
Augusti
Månadens bild - Augusti 2015
 
 
Kaprifol, Bohusläns landskapsblomma, en vacker och väldoftande bekantskap som jag gör på mina promenader under sommaren. Vilken blomma är landskapsblomma där du bor? Ta med dig kameran och ta en bild och maila den till ordforande@vsfb.se Vi kommer att välja ut bilder som vi publicerar i medlemstidningen Fjärilen i de kommande numren. Det ska bli spännande att se hur lång tid det tar innan vi fått bilder av Sveriges alla landskapsblommor. Och förhoppningsvis kommer du precis som jag att uppleva den rogivande och helande kraft som naturen ger.
 
Kjell Westerlund
 
Publicerad den 01 juli 2015
Juli
Månadens bild – juli 2015
 
 
En skål med nyplockade jordgubbar. Solvarma och doftande. En skvätt mjölk eller grädde. Smaka och njut medan sommarvinden smeker din kind. Ta vara på dessa stunder och låt dem balansera de tillfällen när det inte känns lika bra. Kanske kan de goda minnena hjälpa dig att också klara av det svåra.
 
Kjell Westerlund
 
 
Publicerad den 01 juni 2015
Juni
Månadens bild – juni 2015
 
 
"Mellan hägg och syren" - det uttrycket sägs komma från skomakaren, som satte en skylt på dörren att han var ledig mellan hägg och syren. Beroende på vädret blev den tiden olika lång. Ibland blommade häggen och syrenen nästan samtidigt och då fick den stackars skomakaren ingen ledighet alls. Oavsett hur lång tid det bli i år mellan hägg och syren, så låt oss ta vara på den tiden. Stanna upp och ta ett djupt andetag. Känn doften från dessa underbara blommor. Vila en stund i den kraft som naturen kan ge.
 
Kjell Westerlund
Publicerad den 01 maj 2015
Maj
Månadens bild - Maj 2015
 
 
I en liten bergsskreva växer denna underbara lilla blomma. Trift, som blomman heter, ser inte ut att behöva särskilt mycket för att klara sig och visa upp denna fantastiska blomprakt. Den har säkert tvingats att använda varje uns av ljus, vatten och näring för att överleva. Det är så som vi som haft det svårt i livet också måste göra. Vi måste ta till vara på all näring vi kan få för att orka överleva och för att orka leva. Och tänk så lite det egentligen behövs av denna näring. En kram, ett värmande ord, ett samtal. Och när vi nu vet att det är så betydelsefullt att få ta del av detta – glöm då inte att dela med dig till andra.
 
Kjell Westerlund
 
Publicerad den 01 april 2015
April
Månadens bild april
 
 
Vi letar vårtecken. Vad är det som gör att vi så gärna vill hitta vårens första blåsippa? Ibland händer det att jag petar undan kvistarna och de vissna bladen på ställen där jag vet att blåsippan brukar vända upp sina kronblad mot en försiktig vårsol. Varför gör jag så? För mig handlar det om att jag vill se tecken på liv. Jag vill återigen få bevis på att livet återvänder efter mörker och kyla. Även om jag vet att det kommer att bli så vill jag ändå se tecken. Därför letar jag vårtecken.
 
Kjell Westerlund
 
Publicerad den 01 mars 2015
Mars
Månadens bild mars
 
 
Värme – tänk att den lilla vintegäcken kan alstra så mycket värme så att snön runt omkring den smälter. Visst hjälper solen till där vid söderväggen men blomma i sig gör nog största jobbet.
Precis på samma sätt kan väl vi försöka ge lite värme till varandra när det känns kallt i våra liv.
En värmande kram, ett värmande ord eller bara en nick och ett leende. Det betyder så mycket.
 
Kjell Westerlund
 
Publicerad den 01 februari 2015
Februari
Månadens bild - februari
 
 
Vinter - den mörka årstiden, säger vi ibland. Men tänk så ljust det kan vara en klar och solig
dag i februari. Det kan vara bra att komma ihåg att det även i de mörka dagarna finns stunder
som kan vara ljusa.
 
Kjell Westerlund
 
Publicerad den 01 januari 2015
Januari
Månadens bild – januari
 
 
Nattgammal is. Så vacker men ack så skör. Precis som livet. Glänsande, glittrande men skört. Plötsligt händer det ofattbara och livet blir till skärvor. Den lilla stenen slår sönder den till synes starka isen. Mitt starka, trygga liv slås i bitar och det känns som det aldrig kan bli helt igen. Och kanske blir det aldrig helt, men det blir ett liv som går att leva. Det kan bli ett liv där jag så småningom kan se glittret i en isskärva och jag tycker den är vacker.
 
Kjell Westerlund
Publicerad den 01 december 2014
December
December 2014. Så är vi då än en gång framme vid december, denna månad som för många innebär blandade känslor. Mörkret har tätnat och det kan ibland kännas som om det aldrig kommer att bli ljust igen.

Men då, när det är som mörkast, det är då vi börjar tända ljus. Och tänk så mycket mörker en enda liten ljuslåga kan tränga undan. Men har du tänkt på att det inte bara är det lilla värmeljuset eller stearinljuset som har denna förmåga. Ord kan också bli till ljuslågor, som tränger undan mörkret. Det kan vara orden i en dikt eller i ett stycke i en bok, som för en stund kan få dig att ana att det finns ett ljus bortom mörkret. Det kan vara orden du hör när någon ringer upp dig för en stunds samtal i telefonen. Eller orden som du läser på din dataskärm när du tar del av vad någon tänker eller tycker. Eller det hederliga gamla brevet, där någon plitat ner sina tankar som han eller hon vill dela med dig. Känslan av att det finns någon att dela tankar och känslor med kan lysa upp mörkret på det mest magiska sätt.

Någon har sagt "Förbanna inte mörkret. Tänd ett ljus!" Och det är precis det vi ska göra. Vi ska tända ljus, alla sorters ljus. Ljus som gör att vi inte känner oss så ensamma. Ljus som ger en föraning om att mörkret kommer att ge vika. Ljus som gör att vi tillsammans i ord och tankar, kan hitta vägar att ta oss fram i det liv som vi har att leva.

Min önskan för december är att du ska få möjligheten att känna ljusets kraft och att mörkret inte känns så kompakt och ogenomträngligt. Att vi tillsammans kan göra det möjligt att leva ett liv där det finns plats också för ljusa tankar.

Av Kjell Westerlund
 
Publicerad den 01 november 2014
November
November 2014. Allhelgonatid. För många är det här en tid på året när tankarna kretsar kring de som inte längre finns med oss i livet. För en del blir det här den enda gången man besöker kyrkogården och graven eller minneslunden.

Och visst kan jag känna igen mig i detta med tankarna på de av mina nära och kära som inte lever längre. Jag tänker inte varje dag på mina föräldrar. Inte heller på mormor eller farfar. Och inte på kusinen som inte var så gammal när han dog. Men det stämmer inte när jag kommer till tankarna på mitt barn som inte längre lever. Honom tänker jag på varje dag. Det är detta som är skillnaden i sorgen. Ja, jag vet att vi inte ska jämföra sorg. Och jag tycker att det är viktigt att respektera vars och ens känsla av sorg och saknad efter den man mist. Men jag kan bara säga att för mig känns det annorlunda. Visst saknar jag mina föräldrar, mina mor- och farföräldrar och andra som dött. Men jag tänker inte på dem varje dag. Men det gör jag när det gäller mitt barn. Han finns med i mina tankar alltid.

Nu i allhelgonatid kommer jag att besöka många gravar och lägga kransar, lyktor och andra dekorationer där. Och visst kommer jag då att känna saknad efter de som vilar där. Jag kommer även att besöka min sons grav och göra den så fin jag bara kan. Och där kommer känslan av sorg och saknad att vara stark. Men där kommer också finnas känslan av orättvisa, besvikelse, ilska – ja en massa känslor som alla bottnar i det grundläggande fel som ligger i att ett barn dör och en förälder måste besöka sitt barns grav.

Men jag vet också att nu när det gått ett antal år sedan mitt barn dog, så kommer jag också att känna stolthet och värme över att jag haft en son som skänkte mig så mycket glädje. Och jag kan också känna tacksamhet över att jag nu kommit så långt i mitt liv att dessa positiva känslor är starkare än de negativa. Jag vet att när jag under mina fortsatta dagar i livet tänker på mitt barn så kommer det att kännas varmt och skönt inne i mitt hjärta.

Min önskan för november är att du ska få möjligheten att i din känsla av sorg och saknad också ska få känna värme och glädje när du tänker på ditt barn.

Av Kjell Westerlund
 
Publicerad den 01 oktober 2014
Oktober
Oktober 2014. Den första delen av hösten har i år verkligen känts som sensommar. Härligt varma dagar och fortsatt prunkande växtlighet. Men det är någonting med luften så här på hösten. Den blir högre och klarare på något sätt. Och det infinner sig också ett lugn i naturen, tycker jag. Det är som om naturen förbereder sig för en lång vila och därför behöver varva ner.
 
Behovet av vila har vi väl alla då och då. Och kanske vilan skulle bli ändå behagligare och nyttigare om vi lärde oss att varva ner. Hur ofta hör man inte att det gäller att "köra ända in i kaklet". Och hur ofta är det inte så att vi även fyller de lediga dagarna med aktiviteter som mer eller mindre gör av vi även då måste jäkta för att hinna med. Jag vill slå ett slag för den välbehövliga vilan och för rätten att dra ner lite på tempot i livet. Nu menar jag inte att vi ska sätta oss ner med armarna i kors och inte göra någonting. Men kanske att vi kan göra saker och ting i ett lite annat tempo. Jag är väl medveten om att vi som människor är olika och att vårt "livstempo" ser olika ut, men generellt tror jag på att vi ibland behöver bromsa och ge oss tid att tänka och reflektera. Jag tror rent av att vi får mer gjort om vi faktiskt drar ner lite på tempot och jag tror också att stunderna av reflektion och eftertanke kanske bidrar till större och djupare kvalitet i det vi gör.

Min önskan för oktober är att du ska ge dig själv tid att vila och inte ha dåligt samvete för att du tar lite längre tid på dig för att göra saker som du planerat. Ibland är det helt okej att skjuta upp ett och annat till morgondagen.
 
Av Kjell Westerlund
Publicerad den 01 september 2014
September
September 2014 För många är det dags att ta sig tillbaka till jobb och skola. Dags för en höst med nya utmaningar, förhoppningar och förväntningar. Själv ska jag börja mitt nya liv som pensionär. Det ska bli spännande.

Vid flera tillfällen i livet står vi inför förändringar, inte minst när vi drabbas av förluster. Vi som varit med om det värsta som kan hända vet att livet aldrig blir sig likt igen. Det är inte alltid som de som finns omkring oss förstår detta. Jag minns en av våra medlemmar som berättade att goda vänner de haft under alla år, fällde följande kommentar. "Vi kan väl träffas när allt blir som vanligt igen." Att det aldrig blir som vanligt igen när man förlorat ett barn det förstod de inte. "Vi har fortfarande inte träffats", sa vår medlem.

Nej, den förändring som inträffar när man förlorar någon man älskar är svår att förstå. Att sträva efter att det ska bli som vanligt är föga framgångsrikt. Jag tror att en bättre strategi är att försöka anpassa sig till det nya livet. Anpassning innebär inte att vi inte bryr oss om den vi mist eller att vi glömt. Anpassning handlar om en förståelse för att livet inte blir som det var men att det ändå kan bli ett gott liv. Eftersom det inte går att ändra det som redan hänt så får vi försöka lägga vår energi på att anpassa oss till det liv vi har. Jag säger inte att detta är lätt. Det är ett mödosamt arbete. Det är en del av det vi kallar för sorgearbete.

Min önskan för september är att du ska känna att det går att leva det liv som är ditt och att det kan bli ett gott liv trots din förlust. Den du älskat och förlorat finns med dig i ditt nya liv. Glöm aldrig det.
 
Av Kjell Westerlund
Publicerad den 01 augusti 2014
Augusti
Augusti 2014 Högsommar i Sverige. Underbart vackra morgnar, ljumma kvällar, ljust dygnet runt (kanske inte överallt i Sverige, men nästan). Badtemperaturer som gör att morgondoppet känns fantastiskt och kvällsbadet likaså. Kan det vara bättre?

Ja, visst borde jag vara nöjd och belåten, och visst är jag det också. Nästan. Men det finns trots allt en gnagande känsla av att det är något som fattas. Något som skulle fullända livet här och nu. Det är naturligtvis denna saknad, denna tomhet och denna längtan. Saknaden och tomheten efter dig och längtan efter livet när det var helt. Ibland tänker jag att denna känsla av tomhet och saknad blir extra påtaglig just när allt annat är så bra – vädret, ledigheten, naturen – ja, allt det där som jag kanske inte stannar upp och reflekterar över varje dag. När jag ger mig tid att tänka, där jag sitter på en klippa vid havet eller med tekoppen i handen vid frukosten på altanen, då gör den sig mer påmind. Den där känslan av saknad och tomhet. Den där längtan.

Kommer det alltid att vara så? Ja, det tror jag. Och det jag tror att vi måste göra är att försöka ta in känslan av saknad och tomhet och försöka se den som ett bevis på kärlek till den vi saknar och längtar efter. Om inte dessa känslor fanns så skulle det ju nästa vara som att den vi saknar inte hade betytt något för oss. Därför kommer vi att sakna och längta så länge vi lever.

Min önskan för augusti är att du inte ska vara rädd för känslan av saknad och tomhet utan se den som det yttersta beviset på kärleken till den du har förlorat.
 
Av Kjell Westerlund
Publicerad den 01 juli 2014
Juli
Juli 2014. Sommar, semester och stora förväntningar, inte minst på vädret. Idag hörde jag på radion att meteorologerna får ta emot en massa klagomål på att vädret inte är så bra som vi önskar att det skulle vara. För lite sol, för mycket regn och alldeles för kallt. Ibland blir frustrationen och besvikelsen så stor att man måste hitta en syndabock. Och när det gäller vädret så blir det den stackars meteorologen, som får stå till svars för ett väder, som inte motsvarar förväntningarna.

Visst skulle det ibland kanske kännas skönt att ha någon att skylla på. Men oftast är det inte så enkelt. Vem ska man skylla på när livet känns orättvist? Vems är felet när sorgen blir vår följeslagare i livet? Hade sorgen blivit lättare att bära om vi hittat en ansvarig, en syndabock som vi kunde ösa vår frustration över? Kanske, men förmodligen inte. Sorgen försvinner inte hur gärna vi än vill, att det som hänt inte var sant. Nej, i stället för att leta syndabockar tror jag att vi ska lägga energi på att försöka försonas med sorgen, att försöka se den som en del av livet. Sorgen kommer inte att försvinna men det går att lära sig leva med den.

I stället för att göra allt för att hitta någon att skylla på, tror jag att vi ska försöka lära oss att leva livet så som det är. Inte lägga all vår kraft på att försöka ändra det som inte går att ändra på. Vi kanske kan börja med att träna på att acceptera vädret som det är.

Min önskan för juli är att du ska finna lugn och ro i livet som det är, här och nu. Och för all del gärna ett par soliga dagar och ljumma kvällar också.
 
Av Kjell Westerlund
Publicerad den 01 juni 2014
Juni
Juni 2014 Så är det försommar igen. För många en tid av förväntningar på allt det där roliga som ska ske under sommarlov och semester. Badutflykter, grillkvällar, kubbturneringar, släktträffar, ja det är mycket som ska hinnas med. Men sommaren kan också för en del innebära ännu mer ensamhet. Ännu mer känsla av sorg och saknad. Det blir så tydligt att en saknas när vi samlas och förväntas ha trevligt tillsammans. För oss var det en period omöjligt att delta i den stora släktträffen som varit tradition varje sommar under många år. Saknaden av vår son blev så tung när vi såga alla de andra kusinerna träffas, att vi valde att inte vara med. Det gjorde helt enkelt för ont. Och varför ska man utsätta sig för något som gör ont om man har ett val? Sorgen och saknaden gör tillräckligt ont ändå.

Nu har det gått ganska många år sedan det ofattbara hände. I år ska vi för tredje gången vara med på släktträffen igen. Nu känns det helt okej. Visst hade vi önskat att även vår son hade kunnat vara med när alla kusinerna, nu med egna barn många av dem, träffas en helg och har trevligt tillsammans. Nu gör det inte så ont längre och glädjen över att träffas är större än känslan av sorg och saknad. Att se alla nya liv som kommit till känns bra och ger framtidstro. Men visst önskar jag att han hade fått vara med också. Fast kanske är han det, på sitt sätt. Ja, när jag tänker efter så är han det. På sitt sätt.

Min önskan för juni är att du ska få en försommar med lagom mängd förväntningar. Kom ihåg att det är du själv som bestämmer vad som känns bra för dig.

Av Kjell Westerlund
Publicerad den 01 maj 2014
Maj
Maj 2014 Så hände det igen. Plötsligt lyste maskrosorna längs vägkanten, häggen slog ut och björkarna skimrade i vårgrönt. Lika förunderligt varje år. Det känns som att det händer från ena dagen till den andra. Så är det naturligtvis inte. Men att jag plötsligt ser denna vårprakt beror förstås på att jag inte gett mig tid att se alla tecken på en begynnande vår. De har så klart funnits där och för varje dag har våren tagit små kliv, men jag har haft för brått med allt annat. Därför har jag inte sett den där blålila skiftningen som kommer innan björklöven börjar slå ut. Jag har inte sett maskrosens gröna blad spränga sig upp i fjolårsgräset. Och när det gäller häggen så vet jag inte riktigt hur det går till. Här känns det som att blommorna kommer nästan samtidigt med bladen. Låt mig nu bara ge mig tid att känna doften!

Varför jäktar vi fram på det här viset. När vi väl stannar upp och tittar efter så tycker vi ju det är så fantastiskt med våren. Här har vi verkligen inget att skylla på. För visst kan det vara så med andra känslor än vårkänslorna. Alltså det där att stanna upp och våga känna efter. Ibland kanske vi inte riktigt vågar ge oss tid att stanna i en känsla som kan vara tung. Men jag tror att det är lika viktigt. Jag tror inte vi ska vara rädda för att stanna upp i känslan av sorg och saknad. Känslan är alldeles naturlig och jag tror inte att vi behöver vara rädda för att fastna där. För precis som vårkänslorna kommer med björkblad och maskrosknopp så kommer glädjen tillbaka i våra liv även när vi har varit med om det värsta som kan hända. Så var inte rädd. Stanna upp och känn efter.

Min önskan för maj är att du ska få tid för såväl sorgen och saknaden som glädjen. Och tid för att njuta av vårens alla färger, ljud och dofter.
 
Av Kjell Westerlund
Publicerad den 01 april 2014
April
April 2014. När jag skriver dessa rader har våren äntligen gjort sitt intåg i den del av landet där jag befinner mig. Jag har kunnat stå vid söderväggen och verkligen fått känna solens värmande strålar. Och jag har njutit av stunden.
 
Samtidigt vet jag att det inte är så lätt att njuta av en värmande solstråle alla gånger. Och jag vet också att även om det känns bra just nu så kan det i morgon bli gråväderskallt i mitt hjärta. När livet har farit hårt fram med oss så är det inte lätt alla gånger att kunna se ljusglimtar i livet. Jag brukar ibland tänka på vad Tomas Sjödin, denne fantastiske författare, berättade en gång i en föreläsning, som jag lyssnade till. Det han delgav oss var en händelse ganska kort tid efter att han förlorat sin andra son i samma hjärnsjukdom som också gjort att hans äldste son dött några år tidigare. Tomas berättade att han satt på ett konditori i Eksjö där han senare på kvällen skulle hålla ett föredrag. Han satt med en kopp kaffe och en bakelse framför sig och huvudet och hjärtat var ganska fyllt av dystra tankar. Plötsligt träffades han av en solstråle som smög in genom fönstret och den lyste för ett ögonblick upp både rummet han satt i och rummet i hans hjärta. Tomas berättade hur han med tacksamhet tog till sig känslan av att det var möjligt att känna glädje om så bara för det ögonblick som solstrålen fanns kvar där i rummet. Och precis så tänker jag att vi måste försöka göra. Vi måste försöka ta till oss ögonblicken av värme och glädje. Vi behöver den lilla solstrålen för att orka alla dagarna med gråväder.
 
Min önskan för april är att du ska få möjligheten att vända ansiktet mot solen och känna dess värmande smekning mot din kind.
 
Kjell Westerlund
 
Publicerad den 01 mars 2014
Mars
Mars 2014. Så kommer den månaden med den dag vi kallar vårdagjämning. Det är det dygn då dag och natt är lika långa. Mörker och ljus kämpar med varandra om makten över dygnets timmar. Och nu är det ljuset som vinner.
 
Ibland känns det som om ljus och mörker kämpar om makten också i våra liv. Det är inte så svårt att förstå att de mörka tankarna dominerar livet efter förlusten av ett älskat barn eller syskon. Det är inte heller svårt att förstå att det kan kännas alldeles omöjligt att ta sig ur detta mörker. Ibland känns det som att vi inte vågar släppa in den lilla ljusstrimma som kanske vill lysa upp våra liv. Kan jag verkligen vara glad? Betyder känslan av glädje att jag har glömt mitt barn? Betyder inte förlusten av mitt syskon något längre?
 
Tvärt om, tänker jag. Stunderna av glädje kan finnas parallellt med sorgen. Sorg och glädje är inte varandras motsatser. Våra barn och våra syskon glömmer vi aldrig. En ljus tanke, ett skratt, en känsla av glädje mitt i sorgen betyder att vi kommit en bit på väg i vår sorgeprocess. Vi behöver denna känsla för att orka bära sorgens tunga börda. Vi behöver känslan för att kunna förvandla den tunga sorgen till den ädelsten som minnet av våra barn och syskon kommer att vara i resten av våra liv.
 
Min önskan för mars är att du ska våga släppa in glädjen i ditt liv igen.
 
Av Kjell Westerlund
 
Publicerad den 01 februari 2014
Februari
Februari 2014. Årets kortaste månad, men kanske ändå den längsta. Så kan jag känna det eftersom jag har så svårt för vintermörkret. Det är mörkt när jag stiger upp och det är mörkt när jag vänder hem från jobbet. Och många dagar känns det som att det är halvmörkt hela dagen. Kanske är det bara så i de delar av Sverige som har sparsamt med snö. Den vita snön gör ju vad den kan för att lysa upp landskapet. Där jag befinner mig känns det i vilket fall som helst grått och mörkt. När jag känner det som mest hopplöst försöker jag tänka på några rader som stod på ett kort vi fick, då när vi var som mest ledsna. Så här stod det:
 
En dag har det plötsligt hänt, det som aldrig skulle få hända
det som griper in,och gör mörkret till en följeslagare i våra liv.
Då, när det är natt, inte bara i det yttre, utan också i inre mening,
går det inte att tvinga livet.
Då återstår bara att låta tomhet vara tomhet och saknad vara saknad.
I väntan på ljuset.
 
Så är februari för mig, en väntan på ljuset. Årstidernas växlingar vet vi ju att de ger perioder med både ljusa och mörka dagar. Att livet skulle bli mörkt efter förlusten av ett barn var inte så svårt att förstå. Det jag inte visste då var att det även i livet skulle komma ljusa dagar, trots förlusten. Nu vet jag det. Precis som ljuset i årstidernas växlingar, så kommer det ljusa dagar i livet även efter en svår förlust. Vi kan inte tvinga fram dem, men vi kan tacksamt ta emot dem när de kommer.
 
Min önskan för februari är att du ska våga hoppas på att det kan komma in ljusa dagar i ditt liv även om det just nu känns mörkt.
 
Av Kjell Westerlund
Publicerad den 01 januari 2014
Januari
Januari 2014. Ett nytt år igen. Än en gång en påminnelse om att tiden går. Och än en gång denna känsla av att tid är ett märkligt begrepp. Det var ju alldeles nyss det hände. Det obeskrivliga. Det ofattbara. Förlusten. Och ändå var det ju så länge sedan. Kommer det alltid att vara så här? Ja, jag tror att detta är något som vi som förlorat barn eller syskon får lära oss. Ramarna för livet är inte längre de samma. Så svårt det är att tänka på tiden före förlusten och så svårt det är att tänka på framtiden, en framtid utan ett älskat barn. Utan en älskad bror eller syster.

Men det är detta som sorgearbete handlar om – att kunna blicka både bakåt och framåt. Att inte bara fastna just vid tidpunkten för förlusten. Att kunna se alla minnen och kunna ta med dessa in i en framtid. Det är kärnan i sorgearbetet så som jag ser det. Och det är detta vi ska hjälpa varandra med i vår förening. Genom att dela tankar och känslor kan vi hjälpa varandra att minnas bakåt och att våga se framåt.

Min önskan för januari, och för hela det nya året, är att vi fortsätter att vara stöd för varandra i vår förening.
 
Av Kjell Westerlund
 
Publicerad den 01 december 2013
December
December är årets tolfte och sista månad i den gregorianska kalendern och har 31 dagar.
Namnet betyder den tionde på latin och beror på att den ursprungligen var den tionde månaden i den gamla romerska kalendern. December kallades förr i Sverige för julmånad, i Danmark för kristmåned. Benämningen julmånad användes från 1600-talet fram till 1900-talet parallellt med december i almanackorna. Före 1608 användes istället enligt tysk förebild namnet Christmånad i Sverige. I Danmark fortsatte man att använda det senare namnet.

Julmånad, åter igen en tid fylld av förväntningar. Positiva förväntningar för många, men inte för alla. "Hur ska jag orka fira jul när hjärtat värker av längtan efter mitt barn?" Många högtider, och kanske speciellt julen, är ju så förknippade med att vi ska vara tillsammans, hela familjen. Om det då är någon som saknas är det inte så lätt att ha positiva förväntningar. Jag minns själv hur det var den första tiden efter förlusten av vår son. Jag tyckte dagarna innan jul var väldigt jobbiga. Kanske berodde det på att vi inte visste hur det skulle bli att fira jul nu när det ofattbara hade hänt. Hur skulle det kännas? Hur skulle vi orka? När sedan själva juldagarna kom så var det egentligen inte så stor skillnad. Saknaden var lika stor de här dagarna precis som alla andra dagar. Men visst känns det lite konstigt att vi till alla andra jultraditioner nu har lagt till ett besök på kyrkogården, där vi alltid placerar några vita hyacinter.

En annan tradition som kommit till är att kl 15 på julafton, tända ett ljus och då veta att det samtidigt tänds ljus i många VSFB-hem. Det känns varmt och innerligt att veta att vi just då tänker extra mycket på varandra och på våra barn och syskon. Det tända ljuset blir en så tydlig symbol för det som är VSFBs kärna – att vi tillsammans stödjer varandra i att leva det liv som blivit vårt. Inte det liv som vi önskade men det liv som är. Det tända ljuset blir symbolen för gemenskap, något som vi ska fortsätta att värna om.
 
Av Kjell Westerlund
Publicerad den 01 november 2013
November
November är årets elfte månad i den gregorianska kalendern och har 30 dagar. År 152 f.Kr flyttade de gamla romarna nyåret två månader bakåt. Innan dess var alltså november den nionde månaden och november betyder just den "nionde månaden". November kallades förr i Sverige för vintermånad och i Danmark slagtemåned.

I november blir vi verkligen påminda om att Sverige är ett avlångt land. I norr har vintern kommit med snö och kyla. I söder är det fortfarande milt och träden har ännu inte släppt alla löven. Men över hela landet har mörkret kommit. De mörka kvällarna då det känns skönt att svepa en pläd kring benen och tända ljus. Tänk att ett brinnande ljus betyder så mycket. Vi ser det på våra kyrkogårdar där det från och med allhelgonahelgen är mängder av levande ljus på våra gravar. En av mina starkaste upplevelser i allhelgonatid inträffade för mer än 40 år sedan. Jag besökte tillsammans med en bekant en stor kyrkogård i Krakow. I Sverige var det då inte så vanligt med ljus och lyktor på våra gravar men det var det i andra länder. Vi vandrade omkring i kvällsmörkret på den här kyrkogården och överallt brann det levande ljus. På vissa gravar, där flera offer från kriget var begravda, brann det hundratals ljus. Massor av människor vandrade omkring på kyrkogården. Det var alldeles tyst och vid de här speciella gravarna blev det nästan ljust som på dagen av alla levande ljus. Jag blev mycket berörd av den här upplevelsen och tänker fortfarande på den här kvällen med värme i mitt hjärta.

Numera är det vanligt med levande ljus också på våra kyrkogårdar. Jag tycker det är en fin sed och jag är glad att den kommit också till vårt land. Som de flesta kanske vet kan vi ju också tända ljus för våra barn på VSFBs hemsida. För den som kanske inte kan ta sig till kyrkogården och tända ett ljus så är detta ett bra alternativ. Ja, egentligen för alla ett bra sätt att tänka lite extra på våra älskade barn. Välkommen in på sidan och tänd ett ljus och skriv ett par rader. Ta sedan pläden och svep den om dig, tänd ett levande ljus och förundras över ljusets kraft att skingra mörkret.
 
Av Kjell Westerlund
Publicerad den 01 oktober 2013
Oktober
Oktober är årets tionde månad i den gregorianska kalendern och har 31 dagar. På grund av vårt sommartidssystem är den också årets längsta månad – en timme längre än de övriga månaderna med 31 dagar – eftersom man i oktober återgår till normaltid. Namnet kommer från latinets october, den åttonde månaden – i den äldre romerska kalendern var denna månad nämligen årets åttonde. Oktober kallades förr slaktmånad i Sverige, i Danmark sædemåned (sådden utfördes då) och i Tyskland Weinmonat ("vinmånad").
 
Årets längsta månad – en hel timme längre än andra månader med 31 dagar. Timmar, dagar, månader och år – på ett sätt måttenheter som är lika för alla, men på ett annat sätt väldigt olika. Cyndee Peters har skrivit en bok som heter "Timme för timme, dag för dag". I den boken beskriver Cyndee hur det var när hon förlorade sin man och sin mamma inom loppet av en vecka. Hon pratar om hur det handlade om att ta en timme i taget i början och hur dessa timmar kunde kännas långa och svåra att klara av. Det är lätt att känna igen sig. Hur ska jag orka leva vidare en enda dag utan mitt barn? Det går inte. När dessa tankar kommer så gäller att ta en timma i taget, en dag i taget. När det har gått en tid efter förlusten tror jag att det då och då är bra att blicka bakåt. Man upptäcker då att det faktiskt har gått att överleva även om det kändes omöjligt. Och allt eftersom tiden går så kanske det till och med går att blicka framåt, att tänka på det som ska hända nästa dag och nästa månad. Det går att leva ett liv trots förlusten. Det går att göra saker som ger mening till livet och det betyder inte att saknaden och sorgen efter det älskade barnet är borta. De känslorna kommer alltid att finnas där, de kommande timmarna, dagarna och åren. Men de kommer att finnas där tillsammans med andra känslor och tillsammans med erfarenheten av att livet är starkare än döden.
 
Av Kjell Westerlund
Publicerad den 01 september 2013
September
September är årets nionde månad och har 30 dagar. Trots att september är den nionde månaden enligt vår kalender betyder namnet den sjunde månaden. Det beror på att man år 153 f.Kr. flyttade årets början till januari istället för mars, där den tidigare legat.September kallades förr i Sverige för höstmånad och i Danmark för fiskemåned.
 
Höstmånad – är det redan höst igen? Dagarna blir kortare och mörkret kommer tidigare på kvällarna. För många kan höstmörka kvällar kännas deprimerande medan andra finner ett lugn i mörkret. Vi behöver både mörker och ljus. De behöver inte vara varandras motsatser utan kan i stället vara varandras komplement. Utan mörker – inget ljus och vice versa. Utan mörka höst- och vintermånader skulle vi väl inte uppskatta vårmånaderna när ljuset kommer tillbaka. Och utan ljusa sommarkvällar och nätter, som ibland kan kännas stressande med allt som ska hinnas med, så kanske vi inte hade kunnat uppskatta en lugn och mörk höstkväll.
 
Men kan man uppskatta de mörka händelserna, som inträffar i livet? Nej, det är svårt. Men kanske kan årstidernas växlingar ändå hjälpa oss att våga tro, att det även efter detmörkaste mörka i livet, kan komma dagar av ljus igen. Detta är svårt att tro när man befinner sig mitt i mörkret, men vi är många som har varit där och kan berätta att det kommer ljusa dagar igen. Kanske har inte dagarna samma ljus som tidigare, men de är ljusa. Låt oss dela de mörka dagarna och hjälpa varandra att våga lita på att det efter mörker kommer ljus.
Publicerad den 01 augusti 2013
Augusti
Augusti är årets åttonde månad och har 31 dagar. Namnet kommer av den romerskekejsaren Augustus. Månaden kallas på latin Augustus i grundform och Augusti i samband med datum. I Sverige kallades månaden förr för skördemånad och i Danmark höstmåned. Man skulle kunna tro att hösten kommer tidigare i Danmark, men sår det inte. Det danska ordet höst betyder skörd så augusti är alltså skördemånad också i vårt södra grannland.
 
"Som man sår får man skörda" är ett gammalt uttryck. Och visst är det mycket av vårens sådd som skördas i augusti. Men uttrycket kan ibland också av en del få betydelsen att svåra händelser i livet kommer som en följd av att man tidigare gjort något som inte var bra. Vi är många som brottats med den där skuldkänslan av att det var något vi gjort, eller inte gjort, som var orsaken till att vi förlorade våra barn. Skuld är en tung känsla att hantera, men att den kommer som en följd av förlusten av ett barn, tror jag är mycket vanligt. Som förälder ska du alltid kunna rädda ditt barn. Och även om vi intellektuellt kan förstå att vi inte kunde gjort något som kunde förhindrat förlusten av vårt barn, så finns ändå känslan där. "Tänk om jag bara..."
 
Skulden är en tung del i sorgearbetet. För att balansera den känslan måste vi försöka tänka att ingen förälder vill sitt barn ont. Vi har alltid gjort det vi ansett vara bäst för våra barn. Ibland har det inte hjälpt, men vi har alla försökt. "Som man sår får man skörda", ja, det stämmer när det gäller grönsaker, blommor och liknande. Men det stämmer inte när det gäller all den kärlek vi sått för våra barn. Ibland blir det sorgens frukter vi får skörda.
 
Av Kjell Westerlund
Publicerad den 01 juli 2013
Juli
Juli är årets sjunde månad Namnet kommer av den romerskefältherren och statsmannen Julius Caesar. Juli kallades förr i Sverige för hömånad.Juli är en sommarmånadpå norra halvklotet, men en vintermånad på södra halvklotet. Den är vanligtvis den varmaste respektive kallaste av årets månader.
 
Sommar och vinter, värme och kyla, motsatser till varandra. Vi kan räkna upp en rad motsatsord. Bland dessa kommer ibland sorg och glädje upp som motsatser. Betyder det i så fall att om man sörjer kan man inte vara glad? Så tror inte jag att det är. Jag tror att sorg och glädje kan finnas parallellt. Jag tror till och med att glädjen måste finnas för att vi ska orka med sorgen. Visst kan det kännas svårt, ja nästan omöjligt, att känna glädje när man drabbats av en stor sorg. Ja, jag säger inte att det är lätt, men jag säger att jag tror att glädjen finns där och att vi ibland måste tillåta oss att släppa fram den även när sorgen har oss i sitt grepp. Jag menar också att vi ska sörja och att sorgen är en nödvändig process efter en svår förlust. Men för att orka med detta sorgearbete så kan glädjen bli till hjälp. Tillåt dig att för en kort stund vara glad. Det betyder inte att du har glömt den du förlorat eller att du sörjer honom eller henne mindre. Det hjälper dig att vara i din sorg den tid du behöver. Och alla vi som förlorat någon vi älskar, vi vet att sorg tar tid. Låt sorgen ta den tid en behöver och låt glädjen finnas där samtidigt. Lät dem inte bli motsatser till varandra utan låt dem finnas sida vid sida.
 
Av Kjell Westerlund
Publicerad den 01 juni 2013
Juni
Juni är årets sjätte månad och har fått sitt namn av den romerska gudinnan Juno, som var den högsta gudinnan i romersk mytologi. I Sverige har juni också kallats sommarmånad eller midsommarmånad.

Visst är den något alldeles speciellt med den svenska sommaren och med ljuset, som finns där nästan dygnet runt i början på sommaren. Under dessa dagar och nätter är det nästan lätt att glömma bort de mörka dagarna under andra halvan av året.

Men utan mörker - inget ljus. Dessa båda är varandra förutsättningar. Så är det också med sorg och kärlek, tänker jag. Utan kärlek – ingen sorg. Ju mer jag älskat någon eller något, desto djupare blir sorgen. Och finns det något eller någon som vi älskat mer än våra barn. När vi så förlorar våra älskade barn är det inte så konstigt att sorgen blir så djup. Men även i den djupaste sorg kan det smyga sig in en strimma av ljus. Vi får inte vara rädda för att ta emot denna strimma. Ljuset betyder inte att vi glömmer våra barn. Ljuset betyder att vi får kraft och möjlighet att orka leva med förlusten av våra barn. Vad det är som ger denna lilla ljus-strimma är olika för dig och mig, men vad det än är så släpp in det. Vi behöver ljuset för att orka med mörkret.

Av Kjell Westerlund
Publicerad den 01 maj 2013
Maj
Maj är årets femte månad. Namnet kommer från latinets Maius och av att månaden ursprungligen var helgad åt den romerske guden Jupiter (Jupiter Maius). Maj kallades förr i Sverige för blomstermånad i de södra delarna och lövmånad i de norra delarna.

När maj kommer har våren definitivt tagit över efter vintern i alla fall i större delarna av vårt land. Blomsterprakten har hunnit bli stor i södra halvan av vårt land och längre norrut kanske lövsprickningen har börjat. Det är väl detta som ligger bakom att maj har kallats för olika namn i vårt avlånga namn.

Visst är det fantastiskt med de första blåsipporna och vitsipporna. Och om vädret är gynnsamt så kan, i delar av Sverige i alla fall, den underbara häggen börjat blomma. Att få stoppa näsan i en häggblomma har för mig alltid inneburit en nästan euforisk känsla. Jag vet inte varför men häggen är magisk för mig.

Men under tiden efter vår älskade sons död försvann den här känslan. Det var på något sätt som om det inte fanns plats för naturens dofter. Inte påverkades jag lika starkt av de första vårblommorna eller när flyttfåglarna återvände. Känslolivet var begränsat. Här fanns bara vemod och saknad. Så här var det under många år. Men plötsligt en dag flera år senare hände något. Det var i slutet på maj. Jag såg att häggen börjat blomma och jag kunde inte låta bli att gå fram till trädet och stoppa näsan i en blomklase. Och där var den, den där fantastiska doften, och jag kom på mig själv med att jag njöt av den. Jag fylldes av stor tacksamhet över att få tillgång till den här känslan igen.

Jag hoppas att du ska ha tillgång till alla dina känslor och att du kan tillåta dig att njuta av naturens alla dofter. Och om du inte kan det i dag så lita på att förmågan en dag återkommer. En dag kommer den att finnas där och då är det bara att ta emot den. När det händer vet vi inte Bara att det händer.
 
Av Kjell Westerlund
Publicerad den 01 april 2013
April
April är årets fjärde månad. Namnet kommer av latinets aprîlis, av aperire, öppna. Betydelsen härstammar sannolikt från att jorden öppnar sig när växter börjar gro.

När vinter går över till vår och när de ljusa timmarna på dygnet blir fler än de mörka, då kan det många gånger hända att våra känslor sätts på prov. Det är inte alltid säkert att det känns bra när hela mitt känsloliv är mörkt och kallt och samtidigt skiner solen och marken börjar sjuda av liv. Det är inte alls säkert att glädjen infinner sig hos mig fast alla i omgivningen jublar över värmande sol och fågelkvitter. Ibland känns det bättre när väderleken går hand i hand med sinnestämningen. Jag kan känna igen mig och mina känslor i en gråkall dag med snöblandat regn i mitten av april.

Men jag har med tiden ändå försökt att ta till mig livsglädjen i en talgoxes kvitter och i vintergäckens framgångsrika kamp mot tjälen i marken. Och visst går det att njuta av antydan till värme i solstrålen när jag står där vid husväggen med ansiktet uppåtvänt. Och jag tror faktiskt att det verkligen hjälper mig på min vingliga stig genom livet om jag försöker ta emot våren och livet igen. Någonstans i det mörka visar ju ändå både talgoxen och vintergäcken att livet är starkare än döden. Men jag säger inte att det är självklart att känna glädje fast våren har kommit. Jag säger att jag försöker.
 
Av Kjell Westerlund.
Publicerad den 01 mars 2013
Mars
Mars är årets tredje månad. Namnet kommer av latinets Martius, helgad åt stridsguden Mars, som var Roms specielle beskyddare, i romersk mytologi. Före år 153 f.Kr. var den årets första månad i den romerska kalenderndå den som många andra forntidakalendrarräknade vårdagjämningenden 21/22 mars som nyåret. Mars kallades förr i Sverige förvårmånad, i Danmarktordmåned (av guden Tors namn) och i de flesta slaviska språken för "björkmånad".
 
I vår tid känns det verkligen inte som vi behöver ett månadsnamn som påminner oss om krig och krigets gudar. Ser vi oss om i världen så pågår det krig och oroligheter på allt för många håll. Tänk så mycket lidande för att vi människor inte kan komma överens. Tänk så många mammor och pappor som måste genomlida sorgens förtvivlan, när deras barn dör på grund av krig. Och tänk att det sker alldeles i onödan, bara för att vi inte kan hålla sams.

Nej, då känns det bättre med en månad som kallas för vårmånad eller björkmånad. Och att man i samband med vårdagjämning firar nyår känns helt riktigt. Återigen har ljuset vunnit över mörkret och dagen blir längre än natten. Återigen visar naturen att livet är starkare än döden genom att låta det som på hösten vissnat ner, vakna till liv igen. Även om det många gånger känns mörkt och tomt så låt oss ändå tillsammans värna livet. Låt oss leva det liv vi har och låt minnet av våra barn bli en del av glädjen i detta liv.
 
Av Kjell Westerlund.
Publicerad den 01 februari 2013
Februari
Februari kallades förr i Sverige för göjemånad och i Danmark för blidemåned. "Göj" är troligen samma ord som det gamla isländska gói, som även kan skrivas , vilken eventuellt betyder "tunn snö" eller "spårsnö". Det är eventuellt släkt med det grekiska ordet chion som betyder snö. Göjemånad kan med denna tolkning översättas med snömånad.

Det sägs att det i samiskan finns en mängd ord för snö. Kanske inte så konstigt eftersom det har funnits ett behov av att beskriva snö i en lång rad olika sammanhang. Här har det säkert varit viktigt för det vardagliga livet att ha alla dessa olika uttryck för snö. Men så är det väl inte med alla ord och uttryck. Jag har funderat en del över varför vi har ett så stort behov av att gör omskrivningar för död och att dö. Om man läser dödsannonser så vet vi ju att här finns en lång rad omskrivningar som ”somnat in”,”har lämnat oss”, ”har fått sluta” och så vidare. Finns alla dessa omskrivningar av liknande orsaker, alltså att det finns ett behov av att beskriva ”att dö” på alla dessa sätt? Jag tror inte det. Jag tror att det fortfarande finns tabun och rädslor kring det här med döden. Vi är så rädda så vi vågar inte ens ta orden i vår mun utan vi hittar på omskrivningar. Inte minst för barn kan detta ibland bli bekymmersamt. ”När vaknar mormor” blir ju en alldeles logisk fråga om vi sagt att ”mormor har somnat in”. Att mormor aldrig vaknar igen kan ju faktiskt skapa en oro hos ett barn. ”Tänk om jag inte heller vaknar”.

Jag tycker att vi ska bli modigare och våga prata mer om döden och att våga använda orden som finns. Vi behöver inte göra omskrivningar för det som vi alla vet finns och som kommer att ske med oss alla.
 
Av Kjell Westerlund.
Publicerad den 01 januari 2013
Januari
Januari är årets första månad. Januari har fått sitt namn efter den romerske guden Janus.
Förr i tiden kallades januari bland annat för högåldersmånad. Man ansåg att den som föddes då skulle leva länge.

Vad menas då med att leva länge? Vad är ett långt liv? Dessa frågor tror jag skulle få många olika svar om man ställde dem till människor i sin omgivning. Långt och länge är ju ord som måste sättas i relation till något. Alla vi som har förlorat barn tycker säkert att barnets liv blev för kort. Ett barn ska ju leva längre än sina föräldrar. Det är svårt, tycker jag, att tänka tankar kring ett långt liv. Då tycker jag bättre om ett uttryck som jag en gång hörde Tomas Sjödin använda. Han sa så här: ”Hur länge slår ett hjärta? Jo, ett helt liv.” Här handlar det alltså inte om dagar och år. Oavsett hur långt livet blev så blev det ett helt liv.

Låt oss alla hjälpa varandra att ta vara på våra liv. Vi har ett liv, ett helt liv. Låt oss också göra det till ett gott liv. Med omtanke och medkänsla kan vi hjälpa varandra göra det liv vi har värt att leva. Ett helt liv.
 
Av Kjell Westerlund.
Publicerad den 01 november 2012
November
När dagarna blir kortare och mörkret smyger sig på. Hur lätt är det inte att då
låta mörkret även smyga sig in i våra inre rum.
 
Och hur lätt är det inte att rättfärdiga mörkret. Jag som varit med om det värsta
som kan hända. Jag måste väl få lov att tycka att allt är mörkt.
 
Vi som förlorat våra barn, kan vi någonsin låta ljuset komma in i våra liv igen?
Kan vi någonsin känna glädje igen?
 
Eviga frågor. Frågor som söker svar. Svar som inte är självklara. Svar som ser
olika ut för dig och mig.
 
Men för mig har det varit viktigt att ta emot de små ljusglimtar som har kommit.
Små glimtar som tillsammans tränger undan ljuset.
 
Bara du själv kan bestämma dig för om du vill låta ljuset komma in i dina mörka
rum. Bara du själv vet när detta är möjligt.
 
En liten, liten ljuslåga kan lysa upp den mörkaste novemberkväll. Tänd ljuset själv
och tillåt dig att se ljuset och känna värmen.
 
Runt dig kan fler få känna värmen av ditt ljus. Tillsammans kan vi tränga undan
novembermörkret. Tillsammans.
 
Av Kjell Westerlund.
Publicerad den 01 oktober 2012
Oktober
Om. Så ofta detta ord återkommer.
Om bara…. Om inte…. Om, om, om.
 
Kunde jag backa tiden så skulle jag själv-
Klart göra det. Om jag bara kunde.
 
Tillbaka till tiden då du fanns med oss,
Tillbaka till den sorgfria tiden.
 
Om jag bara kunde. Men nu kan jag inte det.
Nu är nu. Det som hänt har hänt.
 
Bara minnen finns kvar. Och dem ska jag vårda.
Minnena som är som ädelstenar.
 
Eviga. Lätta att bära. Kristallklara.
Söm luften en höstmorgon i oktober.
 
Roliga minnen, glada minnen, sorgliga minnen.
Minnen att bevara. Att vårda . Som ädelstenar.
 
Av Kjell Westerlund.
Publicerad den 01 september 2012
September
Sitter på ett tåg och ser landskapet flimra förbi. Ibland kan jag dra parallellen till att hela livet flimrar förbi. Det går ju så fort.

En dag, en månad, ett år. Vart tar tiden vägen? Man kan fundera. Snabbt, men ändå långsamt. Det var ju nyss mitt barn fanns hos mig.

På en sekund förändrades livet. Nyss, men ändå så länge sedan. Hur kan tiden uppfattas på så olika sätt. Märklig. Förunderligt.

Tur- och returbiljetter kunde man köpa till tågresan. Men en returbiljett på livets resa finns inte att köpa. Hur gärna jag än skulle vilja tillbaka till tiden före.

En enda liten stund med mitt barn igen skulle vara värt vilket biljettpris som helst. Och restiden skulle jag inte bry mig om ett dugg.

Men det fungerar inte så. Jag måste lära mig att resa vidare på livets resa. Denna förunderliga resa, som ibland går lätt men ibland känns så svår.

Bättre idag än för några år sedan? Ja, Kanske. Men fortfarande är det många signalfel och spårändringar, som gör att resan inte alltid går så lätt.

En dag kanske. Eller är det så att jag måste vänja mig vid den här resan. Det är så här det kommer att vara. Om jag anstränger mig kanske det går.

Riktigt så här fort vill jag ändå inte att det ska gå. Jag vill hinna tänka, känna, fundera. Tänk om de gamla ångloken kunde komma tillbaka.

Av Kjell Westerlund.
 
Publicerad den 01 augusti 2012
Augusti
Att förlora ett barn. Det kan man inte överleva. Nej, det går inte. Man kan inte överleva förlusten av ett barn. Fast jag har varit med om det ofattbara och bevisligen överlevt, så tänker jag många gånger:

Utan mitt barn kan jag inte överleva! Men sakta, sakta fortsätter livet. Och jag lever. Med hjälp av många runt mig så lever jag. Och det är ett bra liv. Det är annorlunda, men det är ett bra liv.

Genom att möta andra föräldrar som förlorat barn har jag fått syn på min egen sorgeprocess. Jag har fått hjälp att förstå mina egna reaktioner. I alla dessa samtal har jag förstått att sorgens vägar är olika.

Under samtalen har jag fått ta del av många tankar och känslor. Jag har känt igen mig ibland. Jag har fått perspektiv på mina egna känslor och det har gjort det lättare att vila i sorgen. Det får ta tid.

Sorg tar tid och för mig har det varit skönt att känna att det får ta tid. Jag behöver inte jäkta fram en känsla av att det blivit bättre. Sorgen tar den tid den behöver.

Tillsammans kan vi hjälpa varandra att lära oss leva ett liv, där minnena av våra barn är det som ska vara grunden i våra liv i framtiden. Minnena, både de glada och de sorgsna, ska leda oss vidare.

I sensommarkvällen sitter vi där och minns. Och tillsammans hjälps vi åt att leva vidare. Vi berättar för varandra. Vi ler igenkännande. Och vi lever. Och våra barn finns med oss nu och alltid.

Av Kjell Westerlund.
 
Publicerad den 01 juli 2012
Juli
Jag ska klara det! Jag måste klara det! Alla förvätar sig att jag ska tycka att sommaren är fantastisk. Det är vackert väder och semestertid. Alla är lediga och förväntningarna på att det ska vara
 
glädje och tid att umgås med vänner och bekanta. Tid att göra alla de där roliga sakerna, som vi ska prata om under resten av året. Så tänker alla. Alla!
 
Utom jag. Jag kan ibland nästan bli panikslagen inför alla förväntningar. Hur ska jag kunna leva upp till dem? Mina tankar kretsar kring dessa frågor och sommarens alla förväntningar. Helst vill jag bara vara. Bara göra det jag själv vill och orkar. Jag vill ge mig själv tid att tänka på mitt liv. Tid att tänka, tid att filosofera.
 
Låta dagarna komma och gå som de vill. Jag vet ju att tankarna på hur jag ska klara av att leva mitt liv utan mitt barn, gör att jag ibland blir så trött. Då vill jag vara för mig själv, utan krav och utan förväntningar. Jag vill kunna sitta i en vilstol med blicken mot molnen, eller under parasollen med en bok ihanden.Jag vill bestämma takten på dagarna som rullar på.
 
I allt jag gör finns du alltid med och det är tankarna kring dig, minnena av dig, som jag vill ägna mig åt. Och det vill jag göra på mitt sätt och i min takt. Det kan mycket väl hända att jag vill göra det tillsammans med vänner och släktingar, men jag vill själv bestämma. Det är mina förväntningar jag vill leva upp till. Det är mitt fortsatta liv jag vill orka leva. På mitt sätt.
 
Av Kjell Westerlund.
 
Publicerad den 01 juni 2012
Juni
Jordgubbar och grädde. Blåklint och prästkragar. Sill och färsk potatis. Traditionens makt är stor. Det finns så mycket vi vill ska vara som det alltid har varit. Och väldigt ofta kan vi själva se till att det blir som det brukar vara. Nästan allt kan vi fixa och ordna. Men...
Utan mitt barn blir det aldrig som vanligt. Det hjälper inte hur mycket jag än försöker. Det blir inte som det brukar vara. Till det yttre kan det se ut som det brukar, men mitt liv blir aldrig som det var.
När vi sitter där runt det dukade bordet, med alla de traditionella tillbehören, så är det en som fattas. Kanske verkar det vara som vanligt. Jag skrattar ju. Jag äter och dricker. Och jag sjunger. Men...
I allt jag gör så finns saknaden, och tankarna, och frågorna. Hur hade det varit om du hade varit med? Frågorna får inte något svar. Jag försöker fylla tomheten med minnen. På det sättet finns du med i alla fall. Och vi sjunger tillsammans.
 
Av Kjell Westerlund.
 
Publicerad den 01 maj 2012
Maj
Meningsförlust. Så förklarade en föreläsare en gång den förlamande känslan av att förlora ett barn. Meningen med livet försvinner. Och visst känns det så många gånger. Varför skulle detta hända? Vad blir det för mening med att leva?

Aldrigheten blir den känsla som infinner sig. Aldrig mer får jag träffa dig. Aldrig mer får jag krama dig. Aldrig mer. Denna känsla kan bli förlamande. Att få dela den med andra som upplevt samma sak kan för många vara hjälpen att hantera denna meningsförlust.

Jämförelsen av tankar och känslor kan vara förlösande. Jag är inte ensam. Andra har känt likadant. Det kanske går att hitta en mening med livet ändå. Den känslan kan, likt en solstrimma i maj, bli avgörande för hur livet kan gå vidare. Inte livet som det var förut, men ändå, ett liv med mening.
 
Av Kjell Westerlund.
 
Publicerad den 01 april 2012
April
Att förlora ett barn. Att förlora en del av sig själv. Att efter denna katastrof
kunna leva igen. Är det överhuvudtaget möjligt? Nej, nej, nej säger många.
Och så sa också jag en gång. Men idag vågar jag säga:Ja, det går att leva.
På något sätt går det att leva. Det går att leva ett liv, ett annat liv, men ändå
ett gott liv. Den tunga känslan av sorg och saknad, känslan som har hängt som
en blytung ryggsäck på min kropp, den har försvunnit.
Ryggsäcken har innehållit en sorgesten, som jag ibland har fått hjälp att bära.
Samtalen, kramarna, breven, ja, det är många som hjälpt mig att bära min sorg.
Men jag tror också att det har varit viktigt att jag själv har fått arbeta med min sorg.
I stället för en tung sten i min ryggsäck har sorgen och saknaden nu
förvandlats till minnen. Minnen, som likt ädelstenar, behöver en vacker och
säker plats att förvaras på.
Lagerplatsen för dessa ädelstenar är mitt hjärta. Här finns mina minnen av
mitt älskade barn och de är en del av mig. De finns på den plats som alltid
förknippas med kärlek. De finns i mitt hjärta.
 
Av Kjell Westerlund.
Publicerad den 01 mars 2012
Mars
Mot ljusare tider. Sakta, sakta kommer ljuset tillbaka efter mörka vinterdagar. Men det inre ljuset – kommer det tillbaka? Jag vågar svara ja på den frågan. Livet går att leva trots den ofattbara förlusten.
Att det kan gå att överleva förlusten av ett barn, det kan kännas omöjligt. Men vi är många i VSFB som i våra samtal med varandra, kan prata om att det går. Kanske kan vi få vara det lilla, lilla halmstrået av hopp, som visar att det går.
Riktigt som förr blir det inte, det där nya livet, som vi ska lära oss att leva efter förlusten. Men det blir ett liv och det kan bli ett liv, som är värt att leva. Vi måste bara lära oss att förstå att det blir ett annat liv, inte som förr, men ett liv.
Så brukar jag försöka tänka. Ett annat liv. Ett liv som likt de första vårblommorna visar på livets styrka. Genom en nästan stenhård, frusen mark, sticker de små kopparna av vintergäcken upp. Ett bevis på livets styrka.
 
Av Kjell Westerlund.
Publicerad den 01 februari 2012
Februari
Få eller ge tröst – kan man det? Man kan verkligen fundera på ordet tröst. När det värsta har hänt finns ingen tröst. Men närvaro kan göra skillnad.
En hand på din axel, en kram, ett samtal, ett lyssnande öra, det kan göra skillnad när allt bara verkar vara mörker och hopplöshet.
Bara en stunds närvaro av en medmänniska betyder så mycket när livet känns vintermörkt. Att få dela tankar och känslor med en medmänniska gör skillnad.
Runt, runt cirklar tankarna. Då kan det vara förlösande att få uttala dem för någon som lyssnar. Eller att få lyssna till någon som formulerar i ord de tankar du har.
Utan medmänsklig värme blir livet svårare att leva. Det kan verkligen kännas lika mörkt och grått som en vintermånad utan snö och sol.
Att vara medmänniska när livet far illa fram med oss, det kan kännas värdefullt både för den som ger och den som får en stund av närvaro.
Rätt eller fel – det behöver man inte fundera så mycket på. Att dela en stund med en annan människa det kan aldrig vara fel.
I livets svåra stunder kan man inte nog framhålla betydelsen av samtalet och närheten av en medmänniska. Då kan även det djupaste februarimörker för en stund få en strimma ljus.
 
Av Kjell Westerlund.
Publicerad den 01 januari 2012
Januari
Julen har passerat, den här gången ganska snabbt känns det som. Men precis som vanligt med en känsla av overklighet att inledningen av julfirande består av två ljus och några vita hyacinter på en grav på kyrkogården.
Alltid kommer du att finnas med i våra tankar oavsett om det är helg eller vardag, vinter eller sommar. Du har ändå alltid din speciella plats. Alla minnen gör att du alltid finns med. Det kan inte tiden göra något åt.
Någonstans där inne i hjärtat har du din plats, idag och alla andra dagar. Den här månaden och alla andra månader. I år och kommande år. Det är en skön känsla som balanserar känslan av sorg och saknad.
Ute är det mörkt och kallt. Ingen snö som lyser upp den mörka vintermarken, inte i vår del av landet i alla fall. Bara regn och blåst. Vi låter julens ljusstakar finnas kvar en tid till för att lysa upp mörka vinterdagar.
Aldrig, nej det blir aldrig riktigt som förr. Men det känns ändå bra, att i det som tidigare bara var mörker, skimrar ljus då och då. Först bara för ett ögonblick men med tiden fler ögonblick och så småningom längre och längre stunder.
Ramarna för mitt liv är annorlunda, men livet inom mina ramar är ändå gott att leva. Det känns tryggt att veta att tiden hjälpt mig att se, att det efter mörka dagar, kommer dagar då det är ljuset som dominerar.
I skenet av året som gått, kan jag med en känsla av lugn och ro blicka fram emot det nya. Min erfarenhet säger mig att vi kommer att kunna leva ett liv värt att leva. Det blir inte som förr, men det kan ändå bli ett gott, nytt år.
 
Av Kjell Westerlund.
Publicerad den 01 december 2011
December
"Tänd ett ljus och låt det brinna. Låt aldrig hoppet försvinna. Det är mörkt nu, men det blir ljusare igen."
 
Visst är det mörkt i december och vi gör allt vad vi kan för att minska mörkret när det är adventstid och julen närmar sig. Vi tänder ljus, massor av ljus, och mörkret känns inte lika kompakt när ljuslågorna glimmar. Men det där med hoppet –"låt aldrig hoppet försvinna" - det är det inte lika lätt att göra något åt. Hopplösheten kan ibland kännas helt övermäktig. Hur ska vi få hoppet tillbaka?
 
Tänk om det vore lika lätt att bara tända ett "hoppets ljus". Nej, det är inte lätt och det finns inga universallösningar för att ta sig ur en mörk hopplöshet. Det enda jag vet är att jag har kunnat ta mig ur den förlamande känslan av hopplöshet. För mig har tiden säkert spelat en roll fast det går naturligtvis inte att säga att det tar si och så lång tid att ta sig ur en känsla av hopplöshet. Samtal med andra, inte minst inom VSFB, har också hjälpt mig. Att träffa andra, som gjort samma resa som jag, har blivit konkreta bilder som visat att det går att ta sig ur en mörk hopplöshet.
 
Alltså – när det känns mörkt och hopplöst – tänd ett ljus och samtala med någon du känner. Det blir ljusare och kanske känns hopplösheten inte lika oöverkomlig längre.
 
Av Kjell Westerlund.
 
Publicerad den 01 november 2011
November
November – en månad med mörker.
 
I många sammanhang pratar vi om att dagarna blir allt kortare. Mörkt på morgonen på väg till jobbet och mörkt på eftermiddagen på väg hem. Tidigare tillhörde jag den skara, som förbannade mörkret. Hösten var deprimerande. Så är det inte längre. Jag tänker mer att utan mörker skulle det inte finnas något ljus.
 
Mörker och ljus är varandras förutsättningar. När jag tänker så blir jag lite lugnare inombords. Jag kan till och med uppskatta mörkret för jag vet att ljuset kommer. Det är precis så som mitt liv blivit också. Efter Anders död fanns bara mörker. Jag trodde inte att det någonsin skulle bli ljust igen. Men så kom en dag en lite strimma av ljus. Sedan kom fler. Och plötsligt kunde jag förstå att jag skulle kunna se ljust på livet igen.
 
Visst är det så att det fortfarande finns mörka stunder i mitt liv, men nu vet jag att ljuset kommer tillbaka. Jag behöver inte förbanna mörkret. Jag kan lugnt vänta på ljuset.
 
Av Kjell Westerlund.
Publicerad den 01 oktober 2011
Oktober
I slutet av oktober, ja, ibland faktiskt i början av november, kommer allhelgonahelgen. Det är den helg då vi ägnar extra många tankar åt de kära vi mist.
 
Jag minns första allhelgonahelgen efter Anders död. Vi blev inbjudna att delta i en minnes-gudstjänst i vår hemförsamling. Där skulle tändas ljus för alla som avlidit under året. Det var vackert och stämningsfullt, men ack så fel det kändes när man läste upp namnen på de man tände ett ljus för. Det var Gustav,83, Alma,94, Edit,87, och Alfred,91, och så Anders,19.
Vad gjorde han bland alla dessa, som hade gått bort efter ett långt och förhoppningsfullt rikt liv. De hade ju levt färdigt. Det hade inte Anders. Vi var mycket tunga i sinnet när vi vandrade hemåt i den mörka oktoberkvällen.
 
Dagen därpå deltog vi i VSFBs minnesstund i Kastalakyrkan. Det var med helt andra känslor vi lämnade den. Här kändes det som om Anders var tillsammans med vänner, när namnen på de som dött, lästes upp. När han nu inte fick vara kvar i livet, så nämndes hans namn nu i ett sammanhang där det kändes bra. Han var inte ensam och vi var inte heller ensamma i vår sorg. Vi delade den med alla fantastiska människor i VSFB. Den här minnesstunden i allhelgonatid har blivit mycket viktig för oss. Vi missar den aldrig.
 
Av Kjell Westerlund.
 
Publicerad den 01 september 2011
September
I september månad brukar vi ofta försöka göra en kortare eller lite längre
semesterresa. Tänk så oroliga vi var när vi för första gången skulle ge oss ut på
en resa efter Anders död. Skulle vi klara det? Skulle vi kunna njuta av resan.
Skulle vi orka ta till oss nya upplevelser? Ja, frågorna var många, men vi kände
att vi ville försöka. Resa var något vi alltid hade gjort och det ville vi försöka fortsätta
att göra. Det fanns en del andra saker, som vi gjort tidigare och som vi
inte kände att det var lika viktigt att försöka återuppta. Det krävdes ju både kraft
och mod att göra sådant som man över huvud taget inte reflekterat över tidigare.
Men som sagt, resa ville vi gärna göra.

Hur gick det då? Jo, det gick bra. Den bussresa vi gav oss ut på innehöll aktiviteter,
som vi kände att vi ville vara med på och andra som vi valde bort. Många
trevliga reskamrater träffade vi. Och tänk så konstigt det är. För en del av dessa
medresenärer var det alldeles självklart att berätta vad vi varit med om, och med
andra var det bara prat om väder och vind. Tänk så snabbt man känner vilka
man kan dela djupa tankar med. Första resan gick bra och det har blivit många
resor efter den. September är en bra månad för resor, tycker vi.
 
Av Kjell Westerlund.
Publicerad den 01 augusti 2011
Augusti
Augusti månad, den månad då sommaren nått sin höjdpunkt. Man märker i
och för sig att kvällarna har blivit mörkare, men fortfarande kan man ha underbara
dagar med värme både i luft och vatten. Tänk så skönt att få njuta av ett
bad i ljummet saltvatten. Och tänk så glad jag är att jag överhuvudtaget kan njuta
av kontakten med havet. Det var ju trots allt vattnet som tog Anders liv. Jag minns
hur rädd jag var i början för de känslor som kanske skulle väckas i mig i kontakten
med vatten. Det blev inte så och det är jag väldigt tacksam för. Jag njuter av
möjligheten att kunna ta ett bad både morgon, middag och kväll om jag vill.

Som jag skrivit tidigare har naturen betytt och betyder mycket för mig. Det skulle
vara intressant att ta del av andras tankar om naturen som sorgebearbetare.
Kanske finns det till och med forskning som påvisar nyttan av vistelse i naturen
i samband med sorg. Man kanske skulle kunna få ”vistelse i naturen” på recept
av läkaren när man söker hjälp för att orken tryter. Undrar om detta skulle rymmas
inom högkostnadsskyddet?
 
Av Kjell Westerlund
Publicerad den 01 juli 2011
Juli
Juli, månad – sommarmånad. En månad att fylla med sol, bad och vistelse på
landet. Men också en månad fylld av minnen av hur det var när våra pojkar
växte upp. Då var sommarvistelsen på landet en av årets självklara höjdpunkter.
Att få tillbringa hela sommaren på landet med kompisar, bad, fotboll och spel
var härligt.

Men jag minns så väl den första sommaren på landet efter Anders död. Så fylld
av tunga tankar och så full av känslan ”aldrig mer”. Samtidigt fick vi lära oss
naturens stora och rika kraft i ett tungt sorgearbete. Dagarna och veckorna,
som fylldes med promenader vid havet eller bara stilla stunder i trädgården,
var ovärderliga. Likaså har kontakten med Anders gamla kompisar betytt mycket.
Att komma till kyrkogården och få se en bukett vackra blommor med ett kort där
det står ”Anders, du var alltid en så glad gutt. Vi saknar dig.” och då förstå att
nu har sommarkompisarna från Norge varit här, det värmer ända in i hjärteroten.
Vi förstår att Anders har betytt och betyder något för så många, och han gör det
fortfarande.
 
Av Kjell Westerlund.